9. Övrigt

Resa till San Fransisco/Vilka plan

2017-01-18 00:09 #0 av: [something_good]1

Hej

Undrar om jag kan få tips.

ska resa till San Francisco antagligen, vad är bäst att åka med SAS  med byte i danmark för att sedan landa i SFO flygplatsen, eller att åka med Norweigan och åka "Directflight" men landa i Oakland? Spelar ingen roll för mig om jag hamnar i Oakland eller SFO då jag kommer bli upphämtad oavsett,men undrar vad som är bäst generellt? om någon vet?

tack för svar!

Anmäl
2017-01-18 00:51 #1 av: Calcifer

Hur rutinerad resare är du, och spelar priset eller hur lång tid det tar någon roll? Det som kan vara är väl om bytestiden i Danmark antingen inte är så lång = det kan bli stressigt att hinna hitta rätt för att det inte ska strula eller om den är lång = tråkigt. :P

Jag brukar alltid flyga direkt om jag kan, men annars har jag själv mellanlandat många gånger i Danmark och har aldrig haft något problem. Dubbelkolla viktgränser och sånt, för det kan skilja mellan Sverige-Danmark och Danmark-USA.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-01-18 17:15 #2 av: [something_good]1

#1 Så du skulle kanske rekommendera Oakland? directflight vore väl bra, Men bytet kanske inte är så komplicerat ändå jag menar SFO är kanske bättre att landa i? priset spelar roll men tyckte jag hittade liknande priser på både Norweigan + Sas, vilket är bäst rent allmänt? Hur var det för dig och mellanlanda? Är det svårt? 
Well är inte rutinerad alls, men har gjort det ngn enstaka gång innan

Anmäl
2017-01-18 17:26 #3 av: Calcifer

#2 Första gångerna jag skulle mellanlanda var det drygt och ibland stressigt. Beroende på flygplatsen och hur mycket tid jag hade på mig. Även vad jag hade för packning med mig, och sen beror det lite på vart man flyger om man måste gå igenom en ordentlig säkerhetskontroll igen, tömma alla fickor, etc. För enkelhetens skull skulle jag säga åk direkt. Då finns det ingen risk att du missar nya flyget, sen får man ju hålla i åtanke att flyg kan vara försenade också. 

Worst case scenario är väl om första flyget är så pass försenat att du missar andra flyget. Du kommer såklart fram ändå, för flygbolagen har en skyldighet att se till så du gör det eftersom det inte är ditt fel att det strulat. Däremot kan det i så fall bli ännu krångligare flygvägar (du kanske måste mellanlanda någon annanstans t:ex) eller så kan det strula med tider så du måste sova övernatten på flygplatsen. Det är ju inte så ofta det händer, men när jag flög från London - Stockholm en gång var mitt flyg så pass försenat att jag missade sista tåget upp till norrland och eftersom jag inte hade några pengar på min mobil och knappt några kontanter och allt var stängt (det var alltså knappt ens någon personal på flygplatsen) så fick jag gråtandes ringa mamma, som ringde min moster i Täby, sen fick jag åka buss klockan 2 på morgonen till ett ställe som var nära Täby där jag blev upphämtad av moster. Visst, då hade jag inte rest så mycket så fick ju rejält med panik när det strulade så.

Men det kan ju vara bra att ha sådana saker i åtanke. Se till att du har kontanter och pengar på kortet, se till att du har tillgång till en telefon som fungerar internationellt om det skulle strula eller tillgång till internet. 

Alltså, långt svar, jag vet. Förlåt för det. Men så här tänker jag:

- Det går säkert jättebra att mellanlanda, men OM det inte gör det så vad gör du då, kan du hantera en situation där du kanske måste övernatta i Köpenhamn? Kan du hantera en situation där du kanske måste springa som en idiot för att hinna till flyget i tid? Kan du hantera att det är krångligt med språket (visst, de kan ju engelska men av någon anledning har de i Köpenhamn på flygplatsen ALLTID envisats med att prata danska med mig så fort de förstått att jag är svensk, och det kan vara stressande i akuta situationer), kan du ha tillgång till telefon/internet ifall något går fel? Är svaret nej eller tveksamt på någon av det så åk direktflyg.

Jag har mellanlandat säkert 25 gånger, och i 90% av fallen har det gått bra. Men risken finns ju, och innan jag var rutinerad resare så fick jag total panik och då kändes det fruktansvärt att mellanlanda. Nu har jag väl varit med om typ alla worst case scenarios så får inte panik längre utan känner "det löser sig". 

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-01-19 19:04 #4 av: [something_good]1

#3 tack för ett genomförligt svar, kanske blir bra då att åka med directflight. Vet du något om Oakland flygplatsen?

Anmäl
2017-01-19 19:33 #5 av: Calcifer

#4 Tyvärr har jag aldrig varit i USA så kan inte uttala mig om de specifika flygplatserna. Däremot har jag varit på Japans största flygplats och jag tycker det var jättebra skyltat och samma när jag åkt till London och Paris. Dessutom borde det ju gå fint att fråga någon iom att språket är lite lättare att överkomma då jag antar att du pratar åtminstone basengelska. :)

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-01-19 23:25 #6 av: [something_good]1

#5 är relativt flytande =)

Anmäl
2017-01-20 00:54 #7 av: Calcifer

Då går det nog jättebra ska du se när du väl landat. :)

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-01-26 09:37 #8 av: [something_good]1

Är Norweigan bra att flyga med, någon som vet?

har bara koll på sas =)

Anmäl
2017-01-27 15:38 #9 av: Hera

Lika bra som andra stora bolag.

Anmäl
2017-01-27 17:55 #10 av: [something_good]1

#9 ok känns bra. är nervös inför flygningen, men måste göra det. grejen är att jag måste utmana mig själv. men de lär gå bra, skönt att åka direkt hela vägen o de var inte så farligt lång tid med directflight. Ni andra med ångestproblem, vet ni ngt lindrade under resan? skulle behöva fokusera på annat. 

Anmäl
2017-01-27 17:58 #11 av: Hera

Ta med egen musik och bra hörlurar. Drick inte alkohol.

Det brukar gå bra. Man får annat att tänka på när maten och sådant serveras.

Anmäl
2017-01-29 01:11 #12 av: [something_good]1

Måste man skicka in en ESTA-ansökan innan man åker till USA? det är väl inget man behöver göra blir lite förvirrad när jag googlar runt..

Tack #11

Anmäl
2017-01-29 01:23 #13 av: [something_good]1

https://www.estaprocessing.com/sv/esta-ansokan.html/step1 

är denna sidan säker att ansöka från? vilken sida rekommenderar ni?

eller det kanske är den amerikanska sidan man ska söka från?

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html?_flowExecutionKey=_cDED7F2AB-DBD7-0B0A-4202-E40DFCA278F4_kA71D3B43-86E2-3434-FBB4-7B5A6020F01F

och när man får det godkänt, kommer det vara i datorn / dem checkar det senare, eller skriver man ut något?

Anmäl
2017-01-29 20:14 #14 av: isla

#12 Ja, det måste du och du måste få ansökan godkänd. Om du av någon anledning inte får ansökan godkänd, så måste du ansöka om visum på Amerikanska ambassaden (i Sverige), innan du åker.

Anmäl
2017-01-30 01:59 #15 av: [something_good]1

#14 Ok, varför skulle man inte få det godkänt? måste vara liten risk iaf. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.