3. Europa (utom Sverige)

Budapest

2015-02-11 21:54 #0 av: Hera

Ska antagligen åka till budapest i slutet av april. Sex nätter.

Har läst att det finns en stooor saluhall som jag självklart ska till. Även termalbad ska besökas. Känner ni till något bra termalbad?

Vad får man inte missa?

Är maten i samma prisklass som här?

Anmäl
2015-02-11 23:26 #1 av: Sindri

Det är lite drygt fem år sedan jag var i Budapest, men hade några underbara dagar, trots att det var i slutet på november och mest dimma.
Vi bodde på Hotel Mercur Budapest City Center. Låg vid en gågata, väldigt centralt och nära till tunnelbanan. Bra frukostbuffé och trevlig personal.  Budapests tunnelbana är verkligen "gullig". Den är jätteliten med lågt i tak, små stationer, men väldigt charmig.

De flesta badar på Gellert-badet för det är mest känt, men jag tycker det vore synd om ni missade Szecheny-badet http://www.szechenyibath.hu/. En helt enorm anläggning. När man badar ute är det som på en väldig slottsgård. Man skall ha gott om tid på sig och vandra genom många bassänger. Även i november gick man ut barfota i mörka kvällen, det ångade i bassängerna, gubbar spelade schack, ja det var ALLT.
Man möts av barska madamer som inte pratar engelska, men som pekar med hela handen. Hytterna är små och mörka, men det är en otrolig atmosfär. Man bör ta väldigt god tid på sig, kanske ta en massage också.

Saluhallen är stor, men inte enorm, och väldigt vacker. Den ligger nära Donau, kommer inte ihåg vad den bron heter. Men kolla Google maps.

Parlamentet med sitt röda tak är jättetjusigt och berömt.

Om man gillar konst ligger Konstmuséet nära Szechenybadet.

Till det stora slottet kan man åka linbana.

Det finns flera teatrar där man kan se operett. Det finns också ett stort nybyggt "Palace of Arts" med många scener i utkanten av staden https://www.mupa.hu/en
Vi tog spårvagn dit.

Priser är svårt att säga, det beror på vilken typ av restaurang man går på. Man ska inte gå på typ franska eller italienska. För pretto, för dyrt. Små ungerska hak är bäst. Vi brukar alltid kolla var lokalbefolkningen går när vi är ute och reser. Mycket turister så backar vi.
Vi var på en riktigt genuin ungersk restaurang. Inte så billig men mycket för pengarna. Anrik lokal, urgod mat, fantastisk service (åtta servitörer med varsin tallrik med silverkupol över på står bakom våra stolar och lyfter samtidigt på locken!) Ett härligt gäng musiker som spelade vacker, trånande, vildsint ungersk musik. Och det kändes absolut inte som någon turistfälla.

Ungern är ju känt för sin kristall. Vi var där för kort tid och inte pålästa på vad vi ville ha så vi köpte inget, men ångrar mig lite.

Här lite tips och inspiration:

http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20130314/budapests-dynamiska-distrikt

http://www.h-man.se/resor/budapest_2008/budapest3.htm

http://www.svd.se/resor/guider/tio-tips-om-budapest_22544.svd

Tror du får helt underbart.

Anmäl
2015-02-11 23:31 #2 av: Hera

Tack :)

Anmäl
2015-02-12 09:40 #3 av: Sindri

Var meningen att du skulle få en länk till restaurangen också. http://www.karpatia.hu/en
Det finns oerhört många vackra gamla hus i  Budapest, när vi var där var mycket förfallet, men det det jobbades friskt. Tyvärr revs en del också. Bagdad Café var under uppbyggnad. I närheten av där vi bodde fanns en gammal galleria i Art Noveau-stil med otroligt vacker inredning, färgade glasfönster etc. Hoppas du går förbi den, skulle vara kul att veta om den är upprustad.

Och hoppas vi får en rapport i den här tråden, gärna bilder.

Anmäl
2015-02-12 10:05 #4 av: Hera

#3 Ska göra mitt bästa :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.