Övrigt & Allmänt om resor

Europeiska skatter som får inspirationen att flöda

2013-11-27 21:48 #0 av: agnestenlund

Att inspiration och kreativitet är författarens absolut viktigaste vapen, det är ett faktum som de allra flesta är överens om. Men hur gör man då, om man lever och andas och drömmer en historia som man vet har potential att bli störst, men sedan fastnar? Sådär så att man sitter och stirrar blint på samma blinkande markeringsstreck i timmar, börjar spendera sin tid på bussresor och tågstationer med att försöka komma fram till en lösning på problemet, men hur man än vänder och vrider på situationen så verkar en vettig fortsättning på projektet fullkomligt omöjlig. Först av allt: stressa ned. Det kommer tillbaka så småningom. Men för att starta om processen brukar de flesta behöva unna sig ett ordentligt miljöombyte, för att tömma hjärnan på alla de vägar som man ständigt går och de rörelser som alltid gör. Här följer några förslag på platser som ger dig utrymme att tänka, och möjlighet att valsa över obekanta vidder och betrakta vyer som utan tvekan kommer att de din kreativitet en knuff.

Den kulturella drömmen på andra sidan vattnet

Tallinn. Fotograf: Ryan Wood

Tallinn, alldeles där på andra sidan vattnet från Stockholm, var en av två europeiska städer som år 2011 blev utsedda till Europas kulturhuvudstäder. Bara det i sig säger naturligtvis en hel del, men även den som inte var medveten om det skulle med lätthet, bara av att andas luften och insupa atmosfären, ha svårt att inte inspireras av Tallinns unika mentalitet. En karaktäristisk arkitektur inringar staden med slingrande detaljer, som löper längs fönsterkarmar och skorstenar, och då de detaljerat utsmyckade byggnaderna ligger utspridda i ett virrvarr av slingrande gator och grönskande parker, lossnar blockaden inte sällan självverkande hos den påhittige. Med den mest fascinerande historia, präglad av strikt kommunism och våldsamma politiska konflikter, dignar staden av intressanta och estetiska rester från svunna tider, att betrakta under ditt strosande genom den gamla stadskärnan mellan cafébesöken. Den bekväma tillgängligheten vattenvägen underlättar också resan till Tallinn, en stad som gör allt den kan för att åter sätta skaparhjulet i ditt huvud i rullning.

En värld av inspiration samlad i en enda stad

Rom kan kännas som ett något kostsamt besöksmål för en resa, ”bara för din egen skull”, men redan där är det dags att trampa på bromsen. Ska man över huvud taget komma någonstans med ett skrivprojekt är vikten av att tillåta sig själv att prioritera sitt skapande obeskrivlig, och när vanliga resebyråer som exempelvis Expedia numera erbjuder resor till Italien för överkomliga priser så bör du betrakta denna behandling som en god investering. Då Rom är erkänd att ligga på topp bland världens absolut vackraste städer, beträffande all ifrån artitektur, språk och konst, är en besvikelse över staden en obefintlig möjlighet. Utan att någon tid att passa, tillåter Rom dig att spendera morgnar och eftermiddagar med att dricka italiensk espresso, upptäcka de exceptionella konstverk som täcker St. Peters-kyrkans tak eller vad helst som krävs för att ge dig viljan att skriva åter. De vimlande människorna, ständigt på väg någonstans, de rullande språket på vilket de konverserar och det behagliga klimatet kan alla bli delar av ditt verk, om du bara väljer att släppa in den italienska idévågen.


Den konstnärliga författarens hemstad

Prag. En mer charmerande stad får man leta efter, både inom och utanför Europas gränser. Som ett typ av centrum för konst- och historieintresserade människor befinner du dig aldrig mer än runt hörnet ifrån ett konstgalleri, museum eller inbjudande bokcafé, vilken gata du än står på i Prag. Detta är en stad där de vanliga trottoarerna består av vimmelkantig kullersten, majestätiskt utsmyckade broar löper över det ringlande vattnet och den gamla stadsmuren omfamnar den gamla delen av staden, och vaggar in gatorna i ett behagligt lugn med hög mysfaktor. Platsen som under många års tid matade inspirationen till någon som Franz Kafka, kan omöjligt göra annat än underverk för den kreativa ådran hos en passionerad författare, vilket även bevisas av det faktum att Prag även idag tros vara ett av de vanligaste resmålen för unga författare. Ett besök på Kafka-museumet, där utställningsföremålen berättar den hjärteskärande historien om en människa som, trots sorg och depression, aldrig gav upp sin kärlek för konsten. Prag fullkomligt kryllar av pittoreska caféer, ateljéer, och andra trivsamt avskilda platser där du kan spendera all den tid du behöver med datorn framför dig medan du smuttar på en kopp kaffe. Varva dessa stunder med att rensa huvudet framför den häpnadsväckande utsikten över staden, sedd från Pragborgen, som utan tvekan åter tänder skaparglöden även för den mest slutkörda av författare. 


I grund och botten är det viktigaste att inse vikten av att ta sig själv på allvar. Att tillåta sig själv att vara dedikerad till det man älskar, och att ägna tid och energi på det. Idag är en bra dag att börja. Kanske genom att boka en biljett till någon av de ovan nämna platserna.

Av Agnes Stenlund

Anmäl
2013-11-28 12:23 #1 av: Oskar

Trevlig artikel! Av de tre städer du skriver om har jag bara varit i Tallinn, men de andra två ligger på min att-besöka-lista.

Oskar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.