Reseberättelser

Peru - Inkaleden och Machu Picchu

2012-11-29 16:03 #0 av: Emma

Ibland ska man ta sig lite vatten över huvudet. Att gå Inkaleden i mars, då det i princip regnar konstant, är definitivt en sån grej. Magiskt och fantastiskt - men vidrigt jobbigt på flera olika sätt.

Resan börjar i Cusco, en liten stad uppe i de peruanska bergen. Här stannar Andreas och jag i några dagar för att vänja oss vid den syrefattiga luften.

Down town Cusco

Självklart dricker vi te på kokablad (sägs göra det lättare att stå ut med höjden) och köper mössor av alpackaull. Man ska tydligen äta marsvin och lamor också, men det gör inte vi.

Några timmar med buss från Cusco börjar vi gå. Man måste gå med guide, och det är bra. Det har hänt att turister blivit rånade, och det är säkert en del som måste avbryta också.

Här är vårt gäng - bara argentinare och vi.

Första dagen är plättlätt.

Det är tillomed lite civiliserat på vissa ställen.

Vi passer lite ruiner här och var.

Här är utsikten från första tältplatsen. Behöver jag säga att toaletterna är det snuskigaste jag sett i hela mitt liv. Bortsett från de indiska tågtoaletter jag fortfarande kämpar med att förtränga.

Dag 2, guiden Bruno pekar hur vi ska gå. Tur att vi inte vet här att vi ska gå från kl 06 till kl 15 rakt uppför - utan rast. Det högsta stället heter "Dead Woman's Path", eftersom det låg en död kvinna där uppe för länge sedan.

Det är såklart vidrigt att gå uppför och det ösregnade hela tiden, därför blir det inte så mycket fotograferande. Här är vi uppe - hurraaa!!

Längst ner i nästa dal tältar vi (bilden nedan), och dagen efter det är MAGISK! Nu förstår vi varför vi hade plågat oss så (den syrefattiga luften är jättejobbig. Man andas som en liten hamster och orkar ingenting).

Att vandra inne i moln som snabbt svischar förbi, vila bland gamla ruiner.

Såklart ligger det en fotboll här..!

Sista natten sover vi ganska nära Machu Picchu. Vi ska gå dit genom Sun Gate och komma före alla "vanliga" turister som vi såklart känner oss lite tuffare än. Här är Machu Picchu från Sun Gate, väldigt tidigt på morgonen.

Och här är Machu Picchu, med flip-flopturister och allt!

Visst är Machu Picchu häftigt, men aldrig har den gamla "det är vägen som är mödan värd" stämt så bra. De små ruinerna uppe i bergen, tystnaden, molnen, naturen - allt var fantastiskt! Så fantastiskt att jag nu med lite perspektiv glömt uppförsbackarna, regnet, snusket.....

Anmäl
2012-11-29 16:07 #1 av: DesK

Tack för en jättefin och intressant berättelse med många fina bilder! Glad

Désirée

Anmäl
2012-11-29 16:18 #2 av: Oskar

Härliga bilder! Macchu Picchu är nog ett drömresmål för många. Fast svagt att du inte käkade hamster. :-)

Oskar

Anmäl
2012-11-29 19:30 #3 av: Monsva

Vilka mäktiga bilder! Hade ni tränat mycket för vandringen?

Anmäl
2012-11-29 20:51 #4 av: Emma

#1-3 Tack!

#3 Andreas är alltid ganska tränad, men inte jag. Min grundfysik är väl ok, och Andreas bar även min packning. Men för mig var den syrefattiga luften värst, inte själva vandrandet.

Anmäl
2012-12-27 23:19 #5 av: KPD

Intressant att läsa. Trots allt förefallerer det mycket inspirerande. Är det någon annan tid på året som är bättre att gå där?

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2013-02-07 13:42 #6 av: todde

Jag önska att resa till Peru - Inkaleden och Machu Picchu. Men jag tror inte att jag kan. Mina lungor är ca 30%. Kan inte går... Eller?


Anmäl
2013-04-08 20:22 #7 av: Emma

#5 Jag vet inte när det är bättre, bara att just februari är regnigt. Å andra sidan är det billigare och färre turister.

#6 Det finns flera olika sätt att uppleva Inkaleden på. Jag tror att det är dumt att göra det som vi gjorde om man inte har full lungkapacitet. Däremot finns varianter där man cyklar (det gjorde en kompis till mig - var tydligen härligt), eller går lägre. Inkaleden är egentligen ett nätverk av stigar. Hoppas du hittar nån variant som funkar!

Anmäl
2016-05-03 12:38 #8 av: Eldflinga

Fantastisk resa, härligt att få följa med i din historia och se Inkaleden genom dina bilder.  Vilken upplevelse! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.