2012-02-07 10:28 #0 av: Oskar

En stor del av njutningen med att resa och upptäcka nya platser är den lärdom vi tar med oss hem, om andra kulturer, språk och traditioner. Visst, ibland är det enda man vill att komma bort, hitta en rofylld plats i solen, lägga sig ned, blunda och inte tänka på nått annat än nästa vända ner till det kluckande vattenbrynet. För dem som vill ha en mer aktiv semester kommer här några tips på olika kurser man kan gå, antingen i kombination med en solsemester eller en storstadsresa. Att resa utomlands och på plats gå en kurs innebär att man kan fördjupa sin förståelse och kunskap om en specifik aspekt av vad ett land har att erbjuda, vare sig det handlar om språk, matlagning, konst eller sport.

En av de mest populära kurserna att läsa utomlands är matlagning. Till exempel matlandet Frankrike erbjuder ett stort antal kurser med lite olika inriktning, längd och svårighet. För den som inte är flytande i franska är tipset att läsa en kurs som ges på engelska – det samma gäller naturligtvis i andra länder där man inte kan det inhemska språket. Som med de flesta kurser har man här valet att boka via en resebyrå i Sverige, där kurs och resa ingår som ett paket, eller på egen hand direkt på plats. Båda har sina fördelar och bäst är naturligtvis att leta runt, speciellt på internet, och se vilka alternativ som erbjuds. Möjligheterna är stora – skriv ned dina idéer och se vad som kommer upp när du söker till exempel vinresa till Italien eller Portugal, matlagningskurs i Paris eller Marocko...

Matlagning i Frankrike

För dig som vill lära dig en fysisk aktivitet finns minst lika många alternativ. Surf-kurser är en populär aktivitet som tyvärr inte har de perfekta förhållandena i Sverige. Beroende på din budget erbjuds surf-kurser på alla nivåer utmed Englands sydkust eller Australiens östkust, två exempel av hundratals olika möjligheter världen över. Fördelen med att gå en kurs när det gäller olika sport-aktiviteter är ofta att man kan låna eller hyra utrustning på plats, vilket betyder att man som nybörjare inte behöver oroa sig om att köpa utrustning innan. Likaså är det en god idé att gå en kurs innan man på egen hand ger sig ut bland vågorna, eller upp i bergen om det handlar om t.ex. bergsklättring eller skidåkning, utan ett vara erfaren och känna till de speciella förhållandena som råder på platsen.

Surfa i Australien

En tredje kategori kurser som erbjuds för resenärer utomlands är kultur-baserade kurser. Dessa kan handla om konsthistoria, mer praktiska konsthantverkskurser, målning eller språkkurser. Konst och hantverkskurser erbjuds ofta utomlands med svenska lärare, men finns såklart också med inhemska lärare för den som föredrar det. Igen finns då möjligheten att antingen boka via en svensk resebyrå eller kursförmedlare, eller på egen hand direkt hos läraren. Ett sätt att söka kurser och lära sig mer om de olika alternativen är att gå till kurser.se, som erbjuder sökmöjligheter för alla möjliga kurser, både i Sverige och utomlands.

Ett alternativ som blivit allt mer populärt under de senaste åren är språkresor som kombinerar språkundervisning med kurser i t.ex. matlagning, kulturhistoria eller dans. Språkresor i sig ses ofta som förbehållna ungdomar men så är inte längre fallet. Nu är det istället så att de flesta kurser som erbjuds är från 18 år och uppåt, runt om i hela världen. I jämförelse med många andra kurser erbjuder språkkurser en stor flexibilitet i fråga om längd och tid på året, så vare sig man vill vara borta enbart en vecka, eller flera månader, kan man finna en kurs som passar. Populärast bland svenska resenärer är som alltid att lära engelska, ett språk som hela tiden vinner större mark både hemma och utomlands. För den som inte känner sig så säker på sin gamla skolengelska kan en två veckors språkkurs i ett engelsk-talande land vara perfekt. Ett stort antal språkreseförmedlingar erbjuder kurser utomlands, så hör dig för med flera innan du bestämmer dig.

Av Ella Levin.