Övrigt & Allmänt om resor

Höga Kusten

2011-10-23 15:00 #0 av: penphotography

I världsarvet Höga Kusten finns massor att uppleva oavsett om man gillar adrenalinkickar eller bara vill njuta av lugnet.

Den starkt kuperade Höga Kusten ligger längs norrlands södra kust. Området sträcker sig från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr.
År 2000 utsås Höga Kusten till världsarv av UNESCO på grund av dess speciella landhöjning som format området under 10 000 år.


Högakustenbron Foto: Pernillha Engström

Högakustenbron har blivit symbolen för Höga Kusten och anses vara porten till Höga Kusten i söder. Den mäktiga bron som stod klar 1997 har 182 meter höga pyloner och var Sveriges högsta byggnadsverk fram till att Öresundsbron byggdes. Högakustenbron har Sveriges längsta brospann.

Höga Kusten är en spektakulär naturupplevelse och ett mycket populärt resmål, inte minst för vandrare. Längs den 10 mil långa Världsarvsleden, mitt i Höga Kusten-området, kan man både cykla och vandra.
I populära Skule finns Naturum, ett museum, som med en utställning visar den rekordhöga landshöjningen.


Bilden är lånad från Wikipedia Commons

För den vågade finns det möjlighet att klättra upp till toppen av Skuleberget. Med tre klättringsleder med olika svårighetsgrader finns det möjlighet för alla, även nybörjare, att få ta del av den magnifika utsikten från toppen.

Ett stenkast från Skuleberget finns Skuleskogens Nationalpark med mycket populära vandringleder. Ofta ser man här klapperstensfält. Mest vandrad är leden genom Slåttdalsskrevan.


Bilden är lånad från Wikipedia Commons

Slåttdasskrevan är ett resultat av hundratals miljoner år av geologiska processer.


Panorama från Slåttdalsbergets topp. Foto: Pernillha Engström

 

Gillar man historia är Hemsö fästning ett mycket intressant utflycktsmål. Hemsön ligger strax norr om Härnösand. Fästningen var en av Sveriges viktigaste kustförsvarsanläggningar under Kalla Kriget och är idag fortfarande helt intakt. Fästningen ligger insprängd på 40 meters djup i Storråberget och bemannades av drygt 300 personer.


Foto: Hans Lindqvist

Ett annorlunda boendealternativ är vandrarhemmet Högbondens Fyr. I yttersta Höga kusten ligger ön Högbonden med sin fyrvaktarbostad högt uppe på berget.

Längs kusten finns många små pittoreska byar och fiskelägen. Norrfällsviken och Bönhamn är populära att besöka. Här kan man njuta av vacker natur och äta nyfångad fisk.


Bönhamn. Bilden är lånad från Wikipedia Commons.

 

Text: Pernillha Engström
Foto löpsedelsbilden: Wouter Breedveld


 

 

~Penna~

Medarbetare på Körning iFokus

Anmäl
2011-12-23 13:47 #1 av: Leffe

Ett helt underbart område

Anmäl
2012-06-09 16:24 #2 av: Jimmy.L

Hur är det med busslinjer där uppe har funderat på besöka Hemsö fästning menhittar inte så mycket hur man tar sig dit utan bil.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2012-06-09 16:41 #3 av: Oskar

#2 Har varit på Hemsön en hel del inkl fästningen och är ganska säker på att det inte finns någon buss till själva fästningen. Den ligger ganska avsides. Man kan åka buss från tex Härnösand till Hemsön (med byte tror jag) men den bussen stannar nog ganska långt från fästningen.

Oskar

Anmäl
2012-06-09 17:06 #4 av: Jimmy.L

#3 Okej får vänta med ett besök där uppe till senare.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.