Reseberättelser

Att resa varje dag

2005-08-25 12:05 #0 av: Oskar

Jag gör resor varje dag. Ofta flera gånger varje dag. Låt vara att de inte alltid går till exotiska resmål i fjärran länder och låt vara att det inte alltid serveras paraplydrinkar under vajande palmer.

Nej majoriteten av mina resor går till betydligt mer jordnära resmål. Faktum är att de flesta nog inte skulle uppfatta mina resor som en resa utan mer som ett nödvändigt ont. Jag tänker på alla de där vardagliga resorna vi gör. Till jobbet. Till dagis. Till affären. För med lite positivt tänkande och en smula fantasi så går det att förvandla den tristaste resa till något betydligt trevligare! 

Idag har jag gjort tre resor, och innan dagen är slut hinner det nog bli ytterligare en. Kan tex berätta om den resa jag gjorde från Värtahamnen här i Stockholm. Den började ganska dramatiskt då jag var tvungen att korsa Tegeluddsvägen, ansedd som en av Stockholms mest olycksdrabbade. Ganska Eleonoras konditori.knepigt att ta sig över då det ständigt passerar tunga långtradare i hög fart samtidigt som övergångsstället är under ombyggnad. Men den här gången gick det bra! Jag kunde med något förhöjd puls fortsätta förbi Eleonoras Konditori, en klassiker bland Stockholms matställen. Eleonoras måste se likadant ut nu som när det öppnades för si så där 60 år sedan så inredningen är kanske inte tipptopp. Men luncherna där är superba. Rekommenderas starkt!

Efter Elleonoras måste jag fatta ett svårt beslut, ska jag gå över kullen som finns på Gärdet eller ska jag fuska och gå under och igenom Gärdets tunnelbanestation. Idag var jag lat, jag gick under kullen. Jag är ofta lat. Men det får man vara när man reser.
Gärdet t-bana.

Det är konstigt vilket vanedjur man är. Jag går alltid på den högra plattformen, den där tågen till Ropsten går. Någon dag då jag känner mig modig ska jag pröva att gå på den andra perrongen. Kan väl ändå inte vara farligt?

Efter att ha spenderat ett par minuter i underjorden kommer jag ut strax norr om Tessinparken. Här börjar jag genast känna av nostalgivibbarna! Jag har tidigare bott granne med parken och känner området lika bra som min egen ficka. Kommer precis ihåg vilken av parkbänkarna som var min favorit, vilken gräsplätt som jag brukade slappa på när solen sken och vilken av grusgångarna jag spelade boule på. Så min ”trekking” genom parken blir en resa full av minnen.
Tessinparken.

Och än mer nostalgi blir det när jag passerar Pizzeria Tessin. Ojoj vad mycket pengar de har tjänat på mig Pizzaoch mina kompisar. Vet egentligen inte om pizzorna var det bästa men av någon anledning blev det mitt stamställe. Och nu ser jag att de bytt namn.

 

Nu måste jag svänga av. Genar genom Nedre Gärdet och kommer utan problem fram till Valhallavägen. På vägen passerar jag 62:ans busshållplats. Den bussen har man suttit på många gånger. Hade en flickvän som bodde på Kungsholmen och 62:an går just dit. Mycket minnen. Märker att detta mer och mer blir en inre resa. 62:an är för övrigt en underskattad buss.

Buss 62.
När jag väl är framme vid Valhallavägen kan jag slappna av, nu är det inte långt kvar och risken att gå vilse är minimal. Bara att följa vägen rakt fram ett par hundra meter. Efter en liten stund skymtar jag nedgången till Stadions tunnelbanestation. Dit ska jag! StadionBörjar gå lite fortare, nu får jag snart sätta mig ner och vila ett tag! Nedgången till tunnel-banan är dock den mest deprimerande synen på hela resan. Betong, betong, betong. Men gissar att en del kallar det urbant.


Nu blir det spännande. Hur många minuter är det tills mitt tåg ska gå? Finns en ljusskylt ovanför spärrarna. Är det 1 minut så kan man ta det lugnt, man hinner inte även om man springer för glatta livet. Är det 2 eller 3 minuter så hinner man om man småjoggar och är det 4 eller 5 minuter kan man ta det lugnt. Det stod 3 minuter på skylten idag. Lagom. Jag ser alltid fram emot att åka de lokala transportmedlen. Tunnelbana.På något sätt säger det en del om staden. Hur väl fungerar det? Vilka åker? Vad kostar det? Är det skräpigt?

Jag stiger av. Ser ICA Bergshamra. Bara ett par minuter hemifrån nu. Börjar känna en viss reströtthet, det tar på krafterna med alla nya intryck. Men det är en skön trötthet och jag längtar redan efter nästa resa! Börjar reda fundera på vart den ska gå…kanske till Mörby Centrum? Eller tänk om man skulle slå på stort och ta Roslagsbanan till Täby? Eller kanske rent utav till Åkersberga? De ska ha en bra kinarestaurang där har jag hört…

 

Av: Oskar

Datum för publicering

  • 2005-08-25

Bergshamra.

Reser inte du också varje dag fast du kanske inte alltid reflekterar över det? Hur ser din dagliga resa till jobbet ut? Berätta! Min resa från jobbet har du just läst om...

 

Anmäl
2005-08-25 19:36 #1 av: Erbsman

Skönt med lite inhemsk turism som omväxling ! Å de ekanske inte en så dum ide att resa korta avstånd, borde man prova, kanske i helgen redan :) Gjorde en lite runda i morrse när ja tog 7.05 bussen till sista hållplatsen och sen vände å åka nästan till andra änden där ja jobbar, kom lite sent till jobbet men de va rätt trevligt å åka en runda på morgonen å se alla som stressar till jobbet, å känna att de e rätt mycket lugn å ro kvar i kroppen fortfarande.

Ja hade ju såklart ett ärende där men de spelade mindre roll, va mycket gemytligt att ta en annan väg än de vanliga till jobbet.

Anmäl
2005-08-25 22:54 #2 av: johan

Uppfriskande läsning!

Och tänk att så enkla bilder kan göra så mycket!

Anmäl
2005-08-25 23:39 #3 av: mans

Jättefina bilder och rolig artikel!

//Måns

Anmäl
2005-08-26 00:18 #4 av: Niklas

Jag håller med alla ovan och blir mer och mer avundsjuk på K750. Den där bildkvalitén skulle räcka bra för mig till vardags.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-29 12:13 #5 av: Oskar

Tackar! :)

Oskar

Anmäl
2005-11-08 19:47 #6 av: Pia

Såg inte denna artikel förrän idag, men det var verkligen trevligt och kul skrivet, och illustrerat oxå:) Kanske skall man börja se sina enklare vardagsresor i ett nytt ljus?!

Anmäl
2005-11-17 12:24 #7 av: Oskar

#5 Tackar. :) Och hur ser dina vardagsresor ut? Kanske trekkar genom förortsdjungeln till den underjordiska spårvägen?

Oskar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.