Reseberättelser

Köpenhamn, stad i världsklass

2006-04-26 22:56 #0 av: Pia

Unna dig några dagar i myllrande, fantastiska, prestigelösa, sköna, härliga Köpenhamn, stad i världen.

 

hyrcykel
hyrcykel

Hemma igen efter några härliga dagar i fantastiska Köpenhamn, staden jag aldrig får nog av!! Ett par besök, minst, per år är ett måste... Man blir så glad till sinnes, myllret, prestigelösheten, mentaliteten av att leva och låta leva. Alla små charmiga butiker, sprängfyllda av fantastiska skapelser, hantverk, personliga kreationer, sprudlande av en aldrig sinande skaparlust och fantasi.

Staden är stor och det är definitivt fusk att åka kommunala transportmedel, man går miste om alltför mycket då. Om man tycker det är för arbetsamt att ta sig fram med apostlahästarna så kan man hyra en cykel - danskarna är ett riktigt cyklande folk - eller varför inte utnyttja en ricksha?

Där finns till synes outtömliga källor till förlustelser - ack ja glöm den omtalade svenska synden, den danska är definitivt några strå värre... - och upplevelser som tillgodoser de flesta smakriktningar och åldrar.

 

Runde torn med shoppinggata
Runde torn med shoppinggata

Det finns säkerligen många avigsidor med Köpenhamn och Danmark - tre uppenbara är väl språket (när skall de lära sig att a r t i k u l e r a, jag bara frågar??), många rökare (förvisso har de blivit färre) och kranvattnet som inte är drickbart på ett tilltalande sätt... Själv låter jag mig dock villigt förföras och berusas av storstadens puls, charm och gemyt vareviga gång...

Varför inte unna dig några dagar i Köpenhamn i sommar? Nu öppnar ju snart Tivolis nya attraktion Himmelskeppet - ett alldeles utmärkt sätt att få en vacker överblick över staden, om du vågar öppna ögonen vill säga... Ett årskort kostar numera prisvärda 185 DKK.

 

nyhavn
nyhavn

Strosa i charmiga Nyhavn med alla sina uteserveringar. Ta en turistbusstur enligt principen hoppa-av-hoppa-på-när-du-vill under en dag, eller en båttur genom Köpenhamns vattendrag. Ta bussen ut till stadsdelen Christiania och upplev ett annat levnadssätt.

Promenera genom hela staden från Rådhusplatsen, genom Ströget, ner till Kongens Nytorv, fortsätt ner genom Nyhavn till slottet Amalienborg. Därifrån kan man välja lite olika vägar, till exempel genom det vackra kasernområdet med alla sina röda hus och en alldeles äkta liten väderkvarn, för att ta sig ut till Langelinie och den Lille Havfrue. Som alldeles ensam och sorgsen sitter på en sten och blickar ut över Köpenhamns inlopp. En given turistattraktion! 

 

lille havfruen, langelinie
lille havsfruen, langelinie

Glöm för all del inte att njuta av den imponerande Gefionfontänen som ligger där i närheten, bredvid den vackra Engelska kyrkan. Följ bara ljudet av forsande vatten, så vet du att du är nära...

Andra attraktioner väl värda ett besök är till exempel

  • Danskt Designcenter, modernt museum med diverse designrelaterade utställningar och en shop med allehanda kluriga prylar.
  • Glyptoteket, en oas belägen bredvid Tivoli, mittemot Danskt Designcenter, utefter HC Andersen Boulevard, fyllt av antika statyer och konst.
  • Rosenborg Slott
  • Runde torn, en av Köpenhamns landmärken, ta en vända upp i tornet och se staden från ovan.
  • Tage Andersens magiska blomsterbutik (inträde 40 DKK)
  • Vårfru-kyrkan, Köpenhamns vackra domkyrka.
  • Ta tåget ut till konstmuséet Louisiana i Humlebaek. Bara tågresan genom vackert landskap är värt biljettpriset...

 

glyptoteket, hc andersen boulevard
glyptoteket, hc andersen boulevard

För den shopping-, inrednings- och modeintresserade är utbudet i Köpenhamn helt fantastiskt! Från billigaste billigt (missa inte härliga prylaffären Systrarne Grene på Ströget) till dyraste dyrt och allt däremellan.

Det härliga, ofta präglat av en avslappnat lyxig hippielegans, danska modet förtjänar egentligen en alldeles egen artikel... Men för att nämna några namn att hålla utkik efter, flertalet har egna butiker; Bruuns Bazar, Day, Jackpot, Kudilab (sjalar), Malene Birger, Munthe plus Simonsen, NoaNoa, Wettergren & Wettergren.

 

marockansk mat på thé á la menthe
marockansk mat på thé á la menthe

Europas längsta gågata Ströget är tyvärr tämligen turistifierad och alltför ofta packad med folk, ta hellre en vända på parallellgatan Straedet. Som är fylld av mysiga hantverksbutiker, antikaffärer och restauranger. Därifrån går man aldrig utan några mer eller mindre prisvärda "fynd"...

På Straedet ligger också en av Köpenhamns bästa restauranger med bl a vegetarisk buffe, RizRaz. Lunchbuffé för 59 DKK, kvällsbuffé 69 DKK. Eller varför inte ta några steg ner i källaren till supercharmiga, lilla Thé á la ménthe, där du kan äta den läckraste, välkryddade marockanska mat ackompanjerat av välsmakande mintte eller kardemummakaffe.

Vill man på kvällen äta goda tapas i rustik miljö, kan man bege sig till Biscaya Tapas bar.

 

byens godaste kaffe!
byens godaste kaffe!

Byens absolut godaste kaffe hittas på den danska kaffekedjan Baresso. Sjunk ner i en nersutten soffa, eller sitt uppflugen på fönsterplats och studera folkvimlet medan du avnjuter t ex den sagolikt goda is-latten.

Låt för all del inte detta urval av Köpenhamns alla läckerheter hindra dig från att upptäcka dina alldeles egna, personliga favoriter i allt fantastiskt som finns att upptäcka i vårt södra grannland! Och du, det finns alltid en orsak och ursäkt att återvända dit igen och igen och igen...

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-04-26
Anmäl
2006-04-27 16:17 #1 av: rumpino

mm vilken trevlig artikel! nu blev jag verkligen sugen på en tur till sommaren ... fina bilder var det också!

Anmäl
2006-04-27 17:09 #2 av: Pia

Tack:) Absolut, ta en tur dit i sommar!

Anmäl
2006-04-30 02:00 #3 av: Emma

Oj vilken mysig artikel! Jag blir också lite sugen på att åka dit igen.

Anmäl
2006-04-30 13:56 #4 av: Pia

Tack! Jag vill åka igen redan...:)

Anmäl
2006-05-06 00:56 #5 av: Tom

Å härliga bilder!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-05-06 14:09 #6 av: Pia

Tack!

Anmäl