Kåserier & Reflektioner

Experimental Travel

2005-08-15 18:19 #0 av: Oskar

Vad sägs om att skippa guideboken och istället ta med ett par tärningar nästa gången du reser? Låter det som en urflippad idé? Jo, det kanske det är. Men det kan också vara så att det är det nya sättet att resa...

 

PingvinJag har av någon anledning alltid gillat att resa till kalla och karga platser, två av mina bästa upplevelser var mina resor till Svalbard och Island. För några veckor sedan började jag leta på nätet efter resor till Arktis och Antarktis. Dessa måste ju vara de ultimata resemålen för en sådan som mig! Trodde egentligen inte att jag skulle hitta några resor dit, och om jag lyckades så var det nog resor för miljardärer och polarforskare. Döm av min förvåning när Google listade upp sida efter sida med länkar till företag som ordnade resor till dessa platser! Efter ett tags surfande insåg jag att det inte alls är någon utopisk dröm att få resa till Arktis och Antarktis. Visst, det kostar lite mer och tar kanske lite längre tid än en vecka på Gran Canaria. Men ändå, det går att resa dit utan större bekymmer! Cool! Och när jag insåg det så började jag fundera. Vilka resmål kommer härnäst? Vad blir nästa fluga inom resandet? För nu kan man i stort sett resa vart man vill utan att riskera att förlora alla sparpengarna eller livet.

Och bäst som jag satt där och funderade så såg jag att Lonely Planet precis gett ut en bok med namnet ”Lonely Planets guide to experimental travel”. Jag beställde och läste boken. Ingen traditionell guidebok i den mening att man får tips på hostel och sevärdheter för en speciell plats utan här handlar det om helt andra saker. Boken är uppbyggd kring ett antal experiment, tex är ett av de simplaste experimenten att välja en utgångspunkt och sedan ta ömsom höger ömsom vänsterExperimental Travel i korsningarna. Tanken är såklart att man ska ta sig till platser man normalt inte besöker samt att det finns ett spänningsmoment i att inte veta vart man är på väg. Ett annat experiment i boken är att spela monopol på riktigt, dvs man går på de riktiga gatorna och kommunicerar via mobiltelefon. Sedan finns ett antal där man använder tärning eller kortlek, tex ett där man slår fram ett par koordinater och sedan tar sig dit med hjälp av satellitnavigering. Ett annat experiment går ut på att man ber en kompis skriva ned platser som betytt mycket för honom/henne och sedan reser man dit och på sätt följer en annan persons liv. För varje experiment förklaras först ”reglerna” och sedan följer författarnas anteckningar från när de utförde experimentet.

Min första tanke när jag läste boken var att det här var löjligt, ingen kan väl resa på det här sättet?!  Men jo det kan man, och jag, nog. Vi söker ju hela tiden efter nya upplevelser, och nya upplevelser blir svårare och svårare att hitta. Det var länge sedan det räckte med att ”bara” resa till en stad och tillbringa några dagar där. Nu ska man resa jorden runt, gärna till ställen långt bort från civilisationen, i alla fall om man vill vara en äkta backpacker. Man ska helst använda så långsamma och lokala transportmedel som möjligt, tex är en elefant det perfekta transportmedlet om man är i Indien. Och självklart ska man ha en ”aktiv” semester, saker som bungyjump, forsränning och bergsklättring är numera standardingredienser i en riktig backpackerresa.

Men när man har tröttnat på det? Eller när man vill göra något annorlunda? Vad gör man då? Jo då tror jag att man tar till saker som experimental travel. Man gör jordklotet till sin spelplan och beväpnad med pengar, pass och tärningar ger man sig ut på jakt efter udda resemål och annorlunda upplevelser! Det ska jag själv göra, efter det att jag besökt Antarktis!

Relaterade länkar

Av: Oskar

Datum för publicering

  • 2005-08-15

 

Anmäl
2005-08-15 22:14 #1 av: Niklas

Kul!

Jag är lite för mycket kontrollfreak för tärningsresande, men idén är rolig.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-08-22 22:08 #2 av: stry

Rolig idé, jag själv är också väldigt mkt kontrollfreak.. men det är just det som är det sköna i denna idé! Att släppa kontrollen totalt, kanske vore det nyttigt?

Mina funderingar har gått åt det hållet att jag packar lätt och allsidigt, åker till Arlanda och väl där slumpas ett resmål fram. Kanske med tärning, eller helt enkelt med ögonbindel peka ut något på möjliga avgångar. Kanske med en prisgräns så att det blir lite hanterbart så här första gången ;)

Sen åker jag och slumpar fram allt, vart skall jag bo? Kontinental eller jänkarfrukost på planet osv. Från största beslutet ner till mikronivå mao :)

Kan bli hur kul som helst och hur kaosartat som helst.

Anmäl
2005-08-23 14:22 #3 av: Oskar

Stry, det du föreslår är just det som är experimental travel. Man använder världen som sin spelplan! Hör av dig och berätta hur det gick efter att du gjort resan. :)

Oskar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.