Reseberättelser

Hansastaden Lübeck

2006-08-23 03:59 #0 av: Pia

Lübeck då och nu, en blandning av historia, sevärdheter och personliga intryck.

Lübeck är en nordtysk hamnstad som ligger vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein. Staden, som idag har över 200 000 innevånare, anses grundad av Henrik Lejonet år 1159.

I Lübeck fördes då en livlig handel och staden knöts allt närmare de andra städerna i norra Tyskland. I mitten av 1200-talet bildade dessa städer tillsammans Hansan eller Hanseförbundet. Lübeck blev "Hansans drottning" och stadens inflytande sträckte sig över hela Nordeuropa.

Hubbrücke & hamnen

Hubbrücke & hamnen

Som mest omfattade Hansan nästan 200 städer kring Östersjön, däribland även Visby. I mer än två århundraden stod Lübeck på höjden av sin makt. Innaför stadsmurarna utvecklades inte bara makt utan även kultur på en hög nivå, något som syns även idag på olika sätt. I och med Kalmarunionens upplösning år 1523 påbörjades Hanseförbundets förfall och därmed också Lübecks tillbakagång.

St Marien kirche

St Marien kirche

Lübecks gamla stadsdelar (Gamla staden) omges av vattengravar och ger i delar fortfarande en fin bild av en medeltida tysk Hansastad. Många av stadens byggnader raserades av flygbomber 1942, men efter andra världskriget återuppbyggdes dessa i rask takt och idag finns Lübecks historiska delar med på Unescos världsarvslista.

en oas mitt i staden

en oas mitt i staden

En av Lübecks mer ätbara stoltheter är marsipantillverkningen. Den kom genom Hansan till Lübeck från Orienten via Venedig, en sötsak som ursprungligen var gjord av mandel och rosenolja. Namnet marsipan kommer av Venedigs namn på detta söta - "panis Marci", den helige Markus bröd. Snart tog dock Lübeck hand om tillverkningen och, på den tiden, ensamrätten.

gränd vi glockengiessestrasse

gränd vid glockengiessestrasse

I Lübeck finns många historiska och imponerande byggnader, kyrkor och muséer. Några av dessa sevärdheter är:

 • Rådhuset, som är byggt mellan 1200-1500-talen och Tysklands mäktigaste stadshus.
 • Holstentor-porten (som man möts av när man kommer med bil in i staden från väster), uppförd 1478 och en gång i tiden en av de fyra portar som ledde in i Lübeck - de andra tre var Burgtor, Hüxtertor och Mühlentor, idag finns ej de två sistnämnda kvar.
 • Mariakyrkan, i närheten av Rådhustorget, anses vara en av gotikens mest storartade byggnadsverk och blev stilbildande för kyrkobyggnationen kring hela Östersjön.
 • Buddenbrook-huset från 1758 - som finns med i nobelpristagaren Thomas Mann klassiska verk "Buddenbrook" från 1901.
 • Salthusen vi floden Trave.
 • Domkyrkan, som ligger i närheten av den lilla grönskande oasen kring Mühlenteich.

Salzspeicher

Salzspeicher

För mig personligen har staden mest varit en genomfarts/ övernattningsplats innan färden gått vidare ner genom Tyskland. Men lite sightseeing har det ändå blivit genom åren. Såsom bl a

 • de små pittoreska gränderna vid Glockengiessenstrasse - där även nobelpristagaren Günter Grass-Haus ligger 
 • en guidad flodtur (sker möjligen ännu endast med tysk guide...) runt hela den Gamla staden. Den turen ger en fin möjlighet att se det man oftast inte hinner se varken till fots eller med bil.
 • Samt en orgelkonsert i en av stadens vackra kyrkor.
 • Inte att förglömma ett besök på stadens fina marsipanhus Niederegger, med både butik, café och restaurang. Firar i år 200 års-jubileum.

café niederegger

café niederegger

Om man är intresserad av shopping så finns det förvisso många butiker där man kan göra som en skånsk kvinna som gick förbi mig på gatan i Lübeck med mycket skorrande "r" uttryckte saken - "här skall pengarrrrna rrrrulla!". Men nja, jag saknar nog det där lilla extra personliga urvalet av butiker som man finner i en del andra tyska städer.

glass med varma körsbär...

glass med varma körsbär...

Och trots att det ändå blev en smula shopping, så får jag nog erkänna att mitt allra bästa köp - och det mest bestående intrycket av det senaste besöket i Lübeck - är den fullständigt sagolikt goda vaniljglassen med en mängd varma körsbär jag avnjöt på ett café. Till en kostnad av blott 3 euro...

 

Vill du diskutera artikeln och Lübeck, då kan du göra det i den här tråden.

 

Vill du veta mer om Lübeck, så finner du dess websida här
http://www.luebeck-tourism.de/

Niedereggers websida finner du här
http://www.niederegger.de/

Unescos världsarvslista finner du här
http://whc.unesco.org/en/list/

 

Av: Pia

Datum för publicering

 • 2006-08-23
Anmäl
2006-08-24 00:35 #1 av: AndersE

Vilken fin artikel!

Det var mååånga år sedan jag var i Lübeck. Minns bara marsipanen!

Dina fina bilder lockar till ett återbesök. Finns det mer att göra än njuta av miljö och gamla byggnader?

 


Anmäl
2006-08-24 17:24 #2 av: Pia

Tack!

Jo då, även om jag själv inte kikat runt på något mer "avancerat" i staden, så har jag sett att det finns många spännande muséer av vitt skilda slag och olika festivalerLänken öppnas i nytt fönster. T ex julmarknaden tror jag är fin.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.