Reseberättelser

Färgstarka kuster

2006-03-18 11:56 #0 av: AndersE

Här kan ni läsa om mina upplevelser under en veckas kryssning på Atlanten. Resan gjordes i Fritidsresors regi och omfattade fyra Kanarieöar, Madeira och Marocko.

Jag hade en del fördomar innan jag gav mig iväg. Kryssningar är dyra och snobbiga. Man tvingas umgå med människor man inte vill umgås med och man ser fem minuter av varje hamn. Jag hade nog inte åkt på resan om inte min kära svärmor bjudit oss på den. Ändrade jag åsikt...?

Lördag - Gran Canaria

Vi flög från Sturup på morgonen och landade efter fem timmar. Transfer direkt till båten, snabb och smidig incheckning.

Thomson Celebration

Man kan välja att registrera ett kreditkort och får då ett "båtkort". Det används varje gång man lämnar eller kommer till båten, och alla inköp på båten görs med kortet. Alla i familjen fick varsitt kort. Mycket smidigt.

Exempel på standardhytt

Exempel på standardhytt

Vi hade en ytterhytt, med två sängar och ytterligare två nerfällbara sängar. Litet badrum med dusch. Bra förvaringsutrymme, telefon och TV.

Eftermiddagen räckte till en promenad i Las Palmas. Båten gick vid midnatt. På båten ingår alla måltider och det går att äta i stort sett dygnet runt. Även all underhållning ombord är inkluderad. Det som belastas kortet och betalas på sluträkning är drycker, utflykter och inköp i båtens butiker.

Söndag - La Palma

Balkong i Santa Cruz, La Palma

Balkong i Santa Cruz, La Palma

Första stoppet var på La Palma. Vi gjorde ingen utflykt utan tog bara en lång promenad i byn som var sevärd.

Måndag - Madeira

 

Funchal från linbanan - vår båt är den vänstra!
Funchal från linbanan - vår båt är den vänstra!

Här tog vi en utflykt som innebar linbana uppför staden Funchal som klättrar uppför berget. På toppen fanns en kyrka och en vacker trädgård. Nerfarten skedde med den häftiga "Toboggan", en träsläde som kanar nerför gatorna i en vådlig fart. Riktigt häftigt!

Toboggan

Toboggan

Utflykten innebar också vinprovning och möjlighet att köpa lite Madeiravin med hem. Huvudstaden Funchal har fina shopping-möjligheter. Jag hittade bl.a. en liten butik med ett makalöst utbud av portviner av alla tänkbara årgångar.

Tisdag - Till havs

Från Madeira hade vi en heldag till havs. Tyvärr började dagen mulet och blåsigt men lite solande hanns med. På båten finns gott om plats för solstolar, flera små pooler och ett stort däck med utrustning för olika sportaktiviteter.

 

På båten finns överhuvudtaget mycket att göra. "Tysta rum" för den som vill surfa, spela spel, pussla eller läsa. Barn-avdelning med olika aktiviteter. Flera olika restauranger och barer. Biograf och två olika scener med diverse uppträdanden av god kvalitet och med bra variation.

Vår kryssning var "engelsk" dvs den överväldigande majoriteten var medelålders engelsmän. Det innebar en avslappad trevlig och informell atmosfär. Det fanns möjlighet att klä upp sig på kvällarna men upplevdes inte alls som ett tvång. Vi reste ett stort gäng (14 personer) så vi umgicks inom gruppen och det fanns ingen fast bordsplacering.

Onsdag - Marocko

Eftersom jag aldrig varit i Afrika var det här det mest spännande besöket för mig. Hamnstaden Agadir är en nybyggd turiststad så jag valde en utflykt med buss till Taroudannt som också kallas "lilla Marrakech".

 

En tusen år gammal muromgärdad stad, där vi besökte marknaden och gick genom krydd-doftande små gränder. Som vanligt rätt enerverande med alla som vill sälja och inte ger sig, detta ständiga prutande osv.

 

Jag tycker ändå det var ett besök med mycket atmosfär, och bussresan gick genom den märkliga slätten med sina Argan-träd som är unika för Marocko.

I träden klättrar getterna (!) och i bakgrunden finns hela tiden de mäktiga Atlas-bergen.

Torsdag - Lanzarote

Här tog vi en bussturs-utflykt till västra delen och nationalparken "Timanfaya". Ett makalöst landskap som är resultatet av sex års vulkanutbrott för snart 300 år sedan.

Restaurangen till vänster...

Restaurangen till vänster...

Det hela ser ut som ett månlandskap och gjorde stort intryck på mig. Där fanns en spektakulär restaurang där de visade olika "experiment" så att vi kunde se hur varmt det fortfarande var alldeles under markytan (10 meter ner var det 600 grader!).

Vår rundtur inkluderade också en liten kamelritt och ett besök på en vingård med vinprovning.

Vinodling á la Lanzarote - La Geria

Vinodling á la Lanzarote - La Geria

Fredag - Teneriffa

Här valde vi att lägga dagen på shopping istället för utflykt. Santa Cruz är en charmig stad med trevligt centrum. Gott om små butiker och mysiga restauranger.

Lördag - Gran Canaria

Så åter till Las Palmas. Lagom tid för att avsluta packningen och äta frukost innan bussen gick till flygplatsen.

Sammanfattning

För vår resa betalde vi (läs svärmor...) drygt 22.000:-. Då var vi två vuxna och ett barn på sju år och ett på ett år (som reste gratis, men fick egen säng). I priset ingick flyg, transfer, båtresa med alla måltider ombord och ett flertal shower ombord av god kvalitet.

Vi lade ytterligare knappt 6.000:- på utflykter, drycker och en del andra inköp ombord.

Det är mycket pengar för en resa, men jag tycker också att man fick mycket för pengarna. En bekväm, lagom lyxig resa med väldigt många intryck och upplevelser. Jag kan tänka mig att göra fler kryssningar och jag rekommenderar gärna andra att prova!

 

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-03-18

 


Anmäl
2007-09-29 23:21 #1 av: AndersE

Putt

 


Anmäl
2009-01-02 23:03 #2 av: AndersE

Ett Muscatel-vin från La Geria, Lanzarote passade bra som avslutning på dagens goda middag...

 

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.