Reseberättelser

Un petit voyage vers Paris

2006-05-21 23:27 #0 av: AndersE

I slutet av maj gjorde jag en kort resa till Paris. Här berättar jag om resan och ger några tips.

Resan

Vi valde att i relativt god tid beställa biljetter med SAS från Kastrup. För två vuxna och två barn (1 och 7 år) blev totalpriset 4.714:-. Skönt att åka med SAS när man har barn tycker jag. De är otroligt proffsiga. Fixar snabbt fram kuddar då barnen blir trötta, värmde en vällingflaska till perfekt temperatur som var klar ett par minuter efter vi frågat om det fanns en möjlighet...

Väl framme på Charles De Gaulle väntade en minibuss. Vi hade beställt transport med Blue-Shuttle. Från flygplatsen direkt till hotellet för 14:50 € per person. Redan hemma hade vi också beställt returresan. Mycket smidigt och prisvärt tycker jag.

Hotellet

Vi ville bo centralt och hittade ett litet hotell (Hotel le Clement med ca 25 rum) i Saint-Germain des Près. Vi betalade 435 € för tre nätter i en minisvit med två sovrum och badrum. Hyfsat Paris-pris tror jag, och bekvämt med gångavstånd till mycket. Frukost ingick inte, men gick att köpa för 10 €. Köpcentrum fanns mitt över gatan, gott om trevliga restauranger inom krypavstånd och det var ett riktigt trevligt litet hotell - även om rummen var små och hissen den minsta jag sett.

Montparnasse

Vi började med en promenad till "Jardin du Luxembourg" som är en stor och vacker park.

Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg

Här slappar parisarna i bekväma stålrörsstolar eller lägger sig på gräset och sover. Vi åt baguette och ost och delade en flaska vin. Därefter promenad till "Tour Montparnasse" - en kontorsbyggnad med utsiktsvåning.

Tour Montparnasse sett från Eiffeltornet
Tour Montparnasse sett från Eiffeltornet

Från tornet har man en fin överblick över Paris. Man kan även gå upp på taket där det finns en landningsplats för helikopter.

Montmartre

Tunnelbanan i Paris fungerar utmärkt och är billig. En biljett kostar en dryg Euro och verkar räcka några timmar. Vi åkte till "Anvers" alldeles intill parken som ligger framför och nedanför Sacre Coeur. Här finns den karusell som man sett i många filmer och man kan också åka "Funiculaire" upp till själva Sacre Coeur om man inte orkar med trapporna.

Sacre Coeur
Sacre Coeur

Kyrkan är vacker, har man tur kan man som vi sitta ner och lyssna till nunnornas vackra sång. Sedan är utsikten makalös. Från kyrkan är det sen inte många meter till "Place du Tertre" där målarna sitter och vill få pengar av turister. Men det är inte bara turistfälla.

Vi fick en stor blyertsteckning av vår dotter för 30 €. Vi var mycket nöjda med såväl resultat som pris. Från torget kan man sedan vandra söderut och bara njuta av Montmartres pittoreska gator.

Eiffeltornet

Det här var tredje gången för mig, men jag tycker ändå att det är häftigt. För 11 € kommer man med hjälp av två hissar upp i toppen. De flesta tider är köerna långa men det är värt både tiden och pengarna.

Utsikten är magnifik och att få se denna ingenjörskonst är lika imponerande varje gång.

Medeltidsmuséet

Läs gärna boken "Damen med enhörningen" av Tracy Chevalier innan din Parisresa. Det är en fiktiv, men faktabaserad berättelse om tillkomsten av de fantastiska tapeter från 1400-talet som hänger på Musee Cluny.

 

Det är en serie om totalt sex tapeter som symboliserar de fem sinnena och hemligheten. Att ha läst boken innan hjälpte i alla fall mig att se på tapeterna på ett annat vis.

Notre Dame

Notre Dame har jag också sett innan, men den är värd många besök. Att denna magnifika kyrka började byggas redan 1163 är nästan ofattbart. Kyrkan är väldigt stor och rosettfönstren fantastiskt vackra och imponerande.

Den här gången provade jag något nytt. På norra sidan av kyrkan finns en extra ingång. Mot en avgift kan man få gå uppför en spiraltrappa i sten som leder upp i tornen. Man kommer först till en liten butik i höjd med orgeln, sedan upp en bit till en "balkong" längs med kyrkans framsida.

 

Här finns flera av de groteska figurer man känner igen från Disneys film om ringaren. Här finns också en liten sidogång man inte får missa - man kommer in till ett rum med knarriga trätrappor som leder till ringarens egna domäner och den gigantiska klockan som lär höras 4 mil bort. Hur i hela friden har de fått upp den hit?

Slutligen leder ytterligare en smal spiraltrappa upp till ena tornets topp. Här är man 69 meter över torget och har fin utsikt över Paris och över kyrkans alla spännande byggnadsdetaljer.

Batobus

För 11 € kan man köpa ett dagspass med "Batobus". Dessa båtar går i en "evighetsslinga" på Seine och man kliver på och av där det passar. Hållplatserna är väl placerade och man når flera av de klassiska sevärdheterna.

 

Dessutom är det väldigt trevligt att se alla broar och strandpromenader från båten.

Musée d'Orsay

Den gamla järnvägsstationen på Seines vänstra strand är magnifikt ombyggd till ett konstmuseum.

 

Vi valde att prioritera impressionisterna som är samlade på femte våningen i västra delen av museet.

 

Det är fantastiskt att se dem på riktigt - alla de målningar man sett i böcker och tidningar.

Äta

Utbudet är väldigt rikt. Det finns caféer, barer och restauranger precis överallt. Vi åt en frukost bestående av två koppar kaffe, en juice och fyra croissants för 25 €, men det var nog extremt.

 

På enklare restauranger hittade vi småmenyer om två rätter för 12-16 €. Med vin och vatten hamnade vi ändå lätt uppåt 100 € för fyra vuxna och två barn.

Barn i Paris

Slutligen några ord om att ha små barn i Paris. Jag tyckte det fungerade bra överallt med ett ständigt återkommande undantag - trappor, trappor, trappor... Tunnelbanorna har nästan aldrig hissar eller rulltrappor. Man bör alltså ha en vagn som är lätt att bära och man bör vara två som kan hjälpas åt med det.

Det finns naturligtvis nästan oändligt mycket mer att se i Paris, men det här är ungefär vad vi hann med på fyra dagar varav två var resdagar.

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-05-21

 

 


Anmäl
2006-05-22 00:14 #1 av: Oskar

Mycket fin artikel! Och nästa gång jag är i Paris ska jag också ta trapporna upp i Notre Dame!

mvh
Oskar

Anmäl
2006-05-22 12:45 #2 av: Tom

Härligt att läsa om din resa!

Bra att du har fått med alla priser.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-05-23 22:51 #3 av: AndersE

Jag glömde ju ett viktigt tips. Undvik restaurangen "Père et frères" på Rue de Seine i Germain des Pres...

Läs mer här!

 


Anmäl
2006-05-24 00:44 #4 av: Pia

Trevlig artikel! Vilken fin teckning på dottern, läcker bild på Eiffeltornet och Damen med enhörningen har legat länge och väntat på att bli läst här hemma...:) Håller med om att det var finemang med alla prisangivelser och tips!

Anmäl
2006-05-24 09:59 #5 av: AndersE

Tack alla!

 


Anmäl
2007-05-05 23:37 #6 av: Engla

Jag ska åka till Paris i sommar!! Längtar! Det ska bli riktigt riktigt kul! Skrattande Tack för en bra artikel!

Anmäl
2007-05-07 17:04 #7 av: Tom

Anders, pratar du franska?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-05-07 23:41 #8 av: AndersE

Ja, det händer. Men då begriper jag inte vad jag säger... :-)(Dvs, jag har läst ett par år i skolan, men kan inte. Fast jag har faktiskt hållit tal på ett bröllop på franska - utan att förstå vad jag sa...)

 


Anmäl
2007-05-09 17:47 #9 av: Tom

Men om man säger så här. Du hade fördel av att kunna kommunicera på franska under din resa?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-05-09 17:52 #10 av: AndersE

#9 Nix!  :-)

Jag tyckte det funkade med engelska i Paris. Det där med att fransmännen vägrar tala engelska tycker jag inte stämmer.

Jo - om du förutsätter det. Går rakt fram och talar en strid ström av engelska ord, så kommer du att mötas av samma på franska. Men om man lite artigt frågar om de talar engelska så tycker jag alltid de försöker. Ett litet "pardon, parlez vous anglais?" är nog inte fel...

 


Anmäl
2007-05-10 16:16 #11 av: Tom

Aha, intressant!

Det ökar min vilja att åka till Paris (igen).

   Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2007-08-26 21:48 #12 av: Engla
Mkt bra artikel! Har precis kommit hem från Paris. Allt var bra förutom att hotellet var skabbigt och att jag MISSADE Julia Roberts! Ledsen Fick dock nöja mig med Steve Martin...
Anmäl
2009-07-22 23:02 #13 av: fd-sockerknarkare

Fråga...sviten på hotellet du skrev att det var två sovrum, var det två bäddar i vardera? Tyckte det såg jätte mysigt ut och vi funderar på att ta en tripp med ett annat par i september....

Anmäl
2009-07-23 00:44 #14 av: AndersE

#13 I vår "svit" på Hotel le Clement fanns ett rum med en dubbelsäng och ett litet rum med en säng och plats för en barnsäng/spjälsäng där vår minsta (då knappt två) fick plats. Tveksamt om två vuxna fått plats där.

 


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.