Kåserier & Reflektioner

Get Lost - Gå vilse med flit

2005-08-13 22:19 #0 av: Emma

Begåvad med ett mycket förvirrat lokalsinne har jag gått vilse många gånger. Numera går jag vilse med flit.

Man kan gå vilse på olika sätt. Hoppa in i taxin, blunda och sätt ner fingret på kartan. Ta tunnelbanan till en station med ett roligt namn. Köp en biljett till det första tåget som kommer in på tågstationen, stig av när solen går upp. Åk några stationer till. Gå till höger istället. Byt ut ilskan och stressen mot nyfikenhet när bussen går åt andra hållet eller när avtagsvägen passerats i 200km/h på autobahn. 

 

Solnedgång över Peking.

Solnedgång över Peking.

Under mina mer eller mindre självvalda vilsna äventyr har jag upplevt oväntade saker. Oförglömliga. Jag kan fortfarande känna hur det läcker in vatten i mina skor i en liten förort till Tokyo, hur gott myntate smakar i en alldeles tyst del av Marrakech, vinden i mitt hår på ett lastbilsflak utanför Honolulu. Om mitt resande hade varit mer kontrollerat hade jag inte hittat till Amsterdams mysigaste bar och hade inte kunnat fynda den där gröna tröjan i Barcelona. När som helst kan jag framkalla bilden av den där utomjordiska solnedgången över en av Pekings femfiliga motorvägar på min näthinna.

Visst, det krävs att man har mycket tid och är ganska lättroad om man ska kunna njuta av slumpresande. Det är också bra om man är bra på att sova halvsittandes med ena ögat öppet.

 

Sista tåget har gått och det regnar. Lycka! 

Av: Emma

Datum för publicering

  • 2005-08-13

Anmäl
2005-08-14 20:27 #1 av: Staffan

Kan bara instämma; att resa med vinden förbättrar helt klart oddsen för att resan ska bli lyckad. För min egen del har det nog framförallt att göra med att jag inte hinner bygga upp några förväntningar på det som ligger framför mig. Förväntningar kan nästan ta färgerna ur regnbågen.

Ett annat sätt som jag använder för att uppnå ungefär samma känsla är att sticka iväg med väldigt kort varsel - helst samma dag som tanken på att resa dyker upp... :)

Mvh // Staffan
 

Anmäl
2005-08-15 16:20 #2 av: Kråkis

Ja, jag kan också bara instämma, ofta känns det som jag lever hela mitt liv just så. Svänger där vägen svänger inte där kartan gör det...

Anmäl
2006-09-27 21:39 #3 av: precis

Jag buffar upp denna härliga artikel med ett litet tips:

Om du slutar lite tidigare från jobbet en dag, ta helt fel buss, eller gå över gatan till hållplatsen som tar dig åt det andra hållet ;p

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.