Reseberättelser

Härliga Hamburg

2006-09-06 19:07 #0 av: Pia

Hamburg, en gammal nordtysk Hansastad med mycket att erbjuda för alla plånböcker.

Alsterarkaden

Alsterarkaden
Hamburg är en gammal nordtysk Hansastad och en av mina favoritstäder i Europa. Förutom att besitta en stor arkitektonisk variation - dels trist industriell betongbebyggelse och hamnområden i stadens ytterkanter, dels sirlig och vacker arkitektur i stadskärnan och även lyxig villabebyggelse kring sjön Alster mitt inne i staden - finns där till synes oändliga möjligheter till härliga matupplevelser på någon av stadens mer än 4000 restauranger och caféer samt fantastiska shoppingtillfällen för alla typer av plånböcker.

Collonaden

Colonnaden

I staden finns också mängder med teatrar, nattklubbar och museer. Det är enkelt att ta sig dit med t ex bil, flyg eller tåg. Väl på plats finns det ett välutvecklat kollektivtrafiksnät med både pendeltåg, tunnelbana och bussar, med vilka man kan turista runt med hjälp av en resehandbok. Personligen rekommenderar jag också en rundtur på den konstgjorda sjön Alster, inklusive några av stadens kanaler.

En båttur på sjön Alster

En båttur på sjön Alster

Hamburg sägs även, precis som Amsterdam och Berlin, vara känt för sitt dekadenta och syndiga nattliv. De flesta klubbarna ligger på beryktade Reeperbahn, nere vid hamnen i S:t Pauli-området. Prostitution är fullt tillåtet och vida utbrett, vilket naturligtvis inte känns som ett så särdeles positivt inslag.

Vacker arkitektur

Vacker arkitektur
Här följer några fakta du kanske inte känner till om Hamburg:

 

 • Staden är Tysklands näst största med 1,7 miljoner invånare (inkl förorter blir det 3,5 miljoner invånare).
 • Hamburg är en av Tysklands viktigaste städer, inte minst genom att hysa en av Europas största containerhamnar. Både ekonomiskt och kulturellt utgör staden ett centrum för hela Nordtyskland.
 • Det finns 2302 broar i Hamburg, fler än både Venedig och Amsterdam tillsammans. Varför inte testa hur många du hinner passera vid ett besök i staden!
 • Hamburg har över 90 konsulat, vilket gör staden till tvåa i världen, i det avseendet, efter New York.
 • Under andra världskriget sargades Hamburg svårt av allierat bombflyg men byggdes efter kriget återigen upp.
 • Staden breder ut sig över en yta om 755 kvadratkilometer, vilket gör den sju gånger större än Paris och 2,5 gånger större än London.
 • 14% av stadsytan består av grönområden.
 • Maträtten hamburgare sägs härstamma från Hamburg.
 • Stadens TV-torn om 271,5 meter är Hamburgs högsta byggnad. Den inhyser också en roterande restaurang och diskotek 128 meter upp i luften.
 • Stadens mest kända byggnad är det vackra Rådhuset.
 • Landungsbrücken är en 700 meter lång flytande kaj. Den agerar inte bara hamn för lastfartyg och kryssningsskepp utan har också en hamnpromenad med souvenirbutiker och fiskrestauranger - lite av en turistfälla skulle man kunna säga...
 • De gamla saltmagasinen Speicherstadt är världens äldsta packhus och mycket sevärda, kanske en kanaltur om kvällen när magasinen är vackert upplysta i mörkret?
 • Sjön Alster ligger mitt i Hamburg och omfattar 160 hektar och är som djupast 2,5 meter. En fantastisk plats där man kan segla, ro och paddla mitt i storstaden. Runt hela Alster finns det mysiga caféer, restauranger och grönområden.

Månne en äkta hamburgare?

Månne en äkta hamburgare?

Shoppingmöjligheterna i Hamburg då... Ja, de skulle man kunna skriva många sidor om minsann. En riktig shoppingfantast kan definitivt få alla sina lustar på det området tillfredsställda i Hamburg, som erbjuder allt från billigaste billiga till dyraste dyrt. Jag skulle vilja påstå att du hittar nästan allt du kan tänkas behöva, eller inte, i Hamburgs många stora varuhus, vackra shoppingarkader och exklusiva butiker.

En pittoresk blomsterhandel på

En pittoresk blomsterhandel på mönckenbergstrasse

För att nämna områden/gator där man kan hitta det mesta av det bästa; boulevarden Mönckebergstrasse vid Rådhusplatsen, exklusiva Jungfernstieg vid Alster, lugna Colonnaden och vackra Alsterarkaden med mysiga restauranger, caféer och små butiker, Hanse-Viertel arkaden, torget Gänsemarkt, überlyxiga designbutiker på Neuer Wall.

Kanske en matbit vid en av kanalerna?

Kanske en matbit vid en av kanalerna?

Det är enkelt att hitta någonstans att äta i Hamburg, vare sig du vill ha något lättare mellanmål, bara något att dricka eller en trerätters middag. Ett favorittillhåll för både tvåbenta hamburgare och besökare är t ex Alsterpaviljongen Alex vid shoppinggatan Jungfernsteig som serverar härliga drinkar, glass och diverse maträtter. Ett perfekt ställe att slå sig ner på när man behöver vila sina trötta shoppingfötter - men pass på, det är nästintill slagsmål om de bästa borden precis vid kanten av Alster...

Alsterpaviljongen Alex, ett vattenhål!

Alsterpaviljongen Alex, ett vattenhål!
För att ta seden dit man kommer, varför inte ta tillfället i akt och läska dig med en s k Alsterwasser (Hamburgs version av Radler, Berliner Weisse och Shandy d v s i huvudsak lemonad med öl) eller någon av de otroligt goda alkoholfria fruktjuicerna som finns på nästan alla restauranger? Vill du ha ett gott kaffe så hittar du det på Hamburgs motsvarighet till Starbucks, Balzac Coffee.

Rådhuset

Rådhuset

Det jag nämnt som sevärt är troligen bara en bråkdel av allt som staden har att erbjuda, för att få ditt alldeles personliga intryck av Hamburgs alla nöjen i stort och smått, ta en långhelg där vet ja'!

tysk öl uppskattas tydligen av många

tysk öl uppskattas tydligen av många
Vill du ha mer information om Hamburg, finner du den bl a här

http://www.hamburg.de/

Av: Pia

Datum för publicering

 • 2006-09-06
Anmäl
2006-09-07 12:26 #1 av: Oskar

Ser ut att vara en vacker stad!

Och den där restaurangen 128 meter upp i luften vill jag besöka...

Oskar

Anmäl
2006-09-07 17:11 #2 av: Pia

Oh ja, den är jättetjusig och mycket varierad. Jag har bara bott på Hamburgs högsta hotell (Radisson) - då såg man bl a TV-tornet ganska närainpå vill jag minnas. Har dock aldrig varit uppe i det. Bra att det alltid finns orsaker att resa tillbaka...:)

Anmäl
2007-03-30 01:22 #3 av: Christina

Pia - flög du till Hamburg eller tog du bil? Är så sugen på en tysk biltur, men det känns så knasigt nu när bensinen blivit så dyr.

Gjorde en tysklandsresa just när muren fallit då vi bilade runt lite på måfå och också hann med någon dag i Hamburg. Förstår av din reseberättelse att det finns mycket mer att se än vad gjort.

 Javisst är det miljövidrigt med bilturism, men så skönt det var att bara öppna bageluckan och ta med necessär och ett ombyte med sig när man hittat nattlogi.

Anmäl
2007-03-30 18:21 #4 av: Pia

Vi bilade ner gm Danmark. Bilsemester är så mysigt! På det stora hela, med dagens moderna bilar så vet jag inte om det är så mycket värre än att flyga som är riktigt illa miljömässigt... Ibland måste man ändå bara få vara och njuta utan att ha dåligt samvete känner jag...:)

Anmäl
2007-03-31 02:19 #5 av: Christina

Absolut :) Till senhösten när trädgården är undanplockad tänker vi bila ner genom Danmark och Tyskland och hela vägen ner till Italien. Maken har en kusin i Florens som har iordningställt några gamla lantarbetarbostäder som tillhör deras egendom och gjort dem till uthyrningsstugor. Vi ska få låna en stuga i början av november, när den värsta turistrusningen lagt sig. Så då har jag något att se fram emot!

Anmäl
2007-03-31 19:05 #6 av: Pia

Men det låter ju hur mysigt som helst, Christina!

Anmäl