Reseberättelser

Resa + Film = Sant

2005-11-08 13:33 #0 av: Oskar

Ja, i alla fall för mig. Att resa och att se på film är två av mina största intressen, så alltid när jag reser försöker jag hinna med minst ett biobesök. Och jag blir sällan besviken, för att gå på bio utomlands är nästan alltid en "intressant" upplevelse. Oftast är det dock inte själva filmen som är den stora behållningen...

Nej den stora behållningen är sällan filmen utan allt runt i kring, allt det där som är så annorlunda mot hemma i AmsterdamSverige. Eller ja, det finns förståss länder där ett biobesök följer exakt samma procedur som här hemma. Holland är ett sådant land, när man stiger ut från biosalongen på något av de stora biopalatsen i Amsterdam så skulle man lika gärna kunna befinna sig på Sergelbion i Stockholm. Ingen tillstymmelse till exotiska inslag i det biobesöket, dvs i Amsterdam är det viktigaste vad man ser för film...

...vilket inte kan sägas om ett biobesök i Mongoliet. Själva bion i sig är en lustig skapelse, en kopia av vad jag tror är Mongolernas syn på hur ett biopalats i USA ser ut. Mongoliets huvudstad Ulan Bator är en ganska hemsk mix av sovjetiska betonghus och östasiatiska tempelbyggnader. Och detta nya biopalats som de har är följaktligen en gigantisk betongkoloss a la sovjet, men för att få lite "USA"-stuk på den så har det satt upp en Ulan Batorstor neonskylt. Men själva biosalongen blev en positiv upplevelse, nästan samma standard som i Sverige. Filmen däremot förstod jag inte ett smack av. Var någon sydkoreansk kampsportskomedi. Och textning fanns på två språk, mongoliska och något annat...men inte blev man så hjälpt av det. :)

Raka motsatsen till betongpalatset i Ulan Bator var den lilla biografen på Svalbard. Biografen fanns utslängd mitt på ett stenfält någon kilometer från centrum. Centrum i det här fallet tillhörde Svalbards enda större by, Longyearbyen. Biobesöket var spontant, vi hade tagit en promenad till flygplatsen. Att vi gick dit berodde på att det var i stort sett enda vandringsleden man kunde gå utan ha en isbjörnsjägare med sig. Så, vad kan vara bättre än att gå på bio efter en lång dag utomhus? Ingenting! Dock fick vi lite bråttom, ringde efter en taxi från flygplatsen. Visade sig vara Svalbards enda taxi. Trots hög hastighet kom vi för sent till bion. Och inte hittade vi någon kassa att köpa biljett i. Så vi plankade in. Visa sig vara en ganska mysig biograf och filmen var klart mer njutbar än den i Ulan Bator. Här förstod man ju vad de sa. Och så avslutade vi kvällen med valbiff! Eller var det sälbiff? Jaja, gott var det. I allafall ganska gott.

Longyearbyen

Att gå på bio i England gillar jag inte. Har i och för sig bara gjort det två gånger, men båda gångerna var det som att sitta mitt i en ungdomsgård. Folk pratade, sprang ut och köpte hamburgare, kom insläntrandes efter halva filmen, ja det kändes som att det bara var vi som var intresserade av själva filmen. Sen får man ju skylla sig själv ibland. Som när vi gick på bio i Mexico och vi valde en fransk film. Alltså fransk film med franskt tal. Och självklart textar de inte på engelska i Mexico. Så den filmen förstod man ju inte mycket av. Men det var värt pengarna ändå för det var skönt att sitta i en sval salong och slippa hettan utanför ett tag.

Jag går alltid på bio när jag reser. Vad gör du när du reser, någon fix idé har du väl? Kanske alltid dricker det lokala ölet? Eller beställer in den konstigaste maträtten? Kanske fotograferar brunnslocken? Berätta!

Av: Oskar

Datum för publicering

  • 2005-11-08
Anmäl
2005-11-09 21:45 #1 av: Niklas

Vilken rolig artikel! Jag har aldrig täkt på att jämföra bioupplevelser i olika exotiska länder. :-)

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2005-11-16 13:11 #2 av: Luckyman

Gillar tysk bio, genialt att få dricka öl och äta natchos samtidigt som man kollar film Räcka ut tungan

Annars är jag så tråkig att jag försöker gå på originalspråksfilm (engelskspråkig) istället för dubbad när jag är ute och reser och kollar film..

Anmäl
2005-11-17 12:22 #3 av: Oskar

#1 Ah, tysk bio har jag aldrig provat. Öl till bio låter ju inte så dumt. He.

Oskar

Anmäl
2005-12-06 00:30 #4 av: Tom

Kul artikel Oskar! Jag har nästan aldrig brytt mig om att gå på bio när jag har varit ute och rest. Känns som att man inte ska spoilera någon timme med någonting som jag lika gärna kan göra när jag kommer hem. Men med ditt sätt att se det kanske jag ska tänka om?

Jag gick i alla fall på bio när jag var i Perth i Australien. Det var trevligt eftersom man satt i riktiga fåtöljer som man kunde justera efter behag. Jag kunde utan problem ha mina ben rakt ut utan att slå i framförvarande fåtölj. Jag har inte en aning om vilken film det var utan njöt nog mest av en skön stund med trevligt sällskap och en massa tilltugg.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2008-07-17 11:51 #5 av: Inflyttad

Kanske lite gammal tråd, men vore kul att se vilka mer ställen du sett film på...

När jag gick på bio i USA stod det två tider på biljetten, en när reklamen började och en när filmen började, hade varit en bra tanke men det var inte numrerade platser så...

Om du går på bio i Thailand så är det först reklam och sedan en liten film om kungen, då ska alla stå upp och visa sin respekt för kungen...

Anmäl
2008-07-18 10:09 #6 av: Inflyttad

Sen om du kommer ner till Göteborg kan du ju gå på VIP bio (vet inte om ni har sånt där uppe).

Det kostar dubbla priset mot vad den normala biljetten. Man kommer en timme innan föreställningen till en liten försalong där man kan ta det lugnt och slappna av i lite soffor och fåtöljer. Man kan ta en drink eller nått. Vill man ha alkohol får man köpa det, men alkoholfritt är gratis. Det står skålar framställda på borden med snacks och godis.

Sen kommer det någon och säger till när filmen ska börja, då går man förbi en dricka kyl och ett popcorn skåp där man själv får plocka på sig vad man vill. Stolarna är breda och man kan luta ryggstödet något bakåt. Dessutom har man ett litet bord mellan stolarna för avställning av snacksen.

Anmäl
2008-07-18 12:05 #7 av: Oskar

#6 Lyx!

Anmäl
2008-07-23 22:33 #8 av: Highlandertess

Vilken intressant och rolig artikel! Väldigt bra! Själv har jag aldrig tänkt på att gå på bio, men jämför pizzan i alla länder jag reser till :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.