Reseberättelser

Short Stop London

2006-08-18 23:51 #0 av: AndersE

I slutet av juli tog jag mina två tonårssöner med på en minisemester lördag-måndag till London.

Jag anger priserna nedan i Pund. Jag betalade 13,81 per Pund.

Lördag - Madame Tussauds

Vi parkerade bilen på Svågertorp utanför Malmö. Det kostar 50:- dygnet. Därifrån går Skånetrafikens tåg direkt in på Kastrups flygplats med familjepris 153:- enkel resa.

Klockan fem över tolv startade SK503 med landning fem över ett lokal tid. Heathrow är rätt stor och stökig men det gick ändå bra att få ut väskor och hitta tunnelbanan. Det finns visserligen såväl buss som snabbtåg men nog ska man åka "Underground". Ett endagskort som gäller alla zoner kostar 6,3£ "off-peak" - kan vara något billigare helger. Resan till city tar max en timme.

Vi åkte till Paddington. Hemma hade vi via "Ingrids hotellbokning" bokat rum på Mitre House Hotel.

 

Vi betalade 100 £ natten för ett familjerum som kunnat rymma fyra. Hotellet har bra läge i Bayswater, nära Paddington. Det var hyfsat fräscht och priset inkluderade engelsk frukost.

Från hotellet tog vi en promenad via Sussex gardens till Marylebone Rd. Där ligger Madame Tussauds. Genom att vi köpt biljetter via Internet slapp vi köerna och gick rätt in. Beroende på tid och om man vill inkludera skräckkammaren så varierar priset från 12£ till 22£ per vuxen. Vi kom "off-peak" och skippade skräckisarna. Det var många år sedan jag var där sist.

Me & Julia - just friends!

Me & Julia - just friends!

De flesta dockorna är väldigt snygga och de står utplacerade så att det är lätt att "frottera sig" med alla kändisar. Kul helt enkelt!

Alldeles i närheten ligger "The Beatles Store" på 231 Baker Street - öppet "eight days a week". Butiken var liten och trång - man ska nog vara fantast för att tycka det är ett nödvändigt besök. I närheten ligger också en butik specialiserad på Sherlock Holmes.

Vi fortsatte promenaden Baker Street söderut, en liten sväng på Oxford Street, såg Marble Arch och gick uppför Edgware Rd. Hungern stillades på en liten trevlig italiensk restaurang - Café Uno på Edgeware Rd där tre personer åt sig mätta för 44£ plus dricks. Jag fick uppfattningen att man definitivt ska lämna dricks i England - minst 10%?

Kvällen var sen men vi orkade slinka in på bio. Det var dyrt - tre biljetter kostade 28,50£ - men så fick jag ju skriva en recension på Film iFokus redan innan Superman Returns hade premiär i Sverige!

Söndag - London Tower, British Museum och London Eye

"The tube" tog oss snabbt och smidigt till "Tower of London". Ytterligare en internetbokning tog oss förbi biljettkön, men vi slapp inte undan den andra kön. Familjebiljetten kostade 43£.

 

Det här är ett fantastiskt turistmål. Fästningen grundades av Wiiliam Erövraren efter slaget om Hastings 1066. Guiderna - the Beefeaters - är kunniga och underhållande. Man får höra flera smaskiga historier om hemliga förbund, lömska konspirationer och blodiga avrättningar. Korparna är på plats, kronjuvelerna glänser och souvenirbutikerna är ovanligt välsorterade. Vi lade nog dryga två timmar här vilket är ett minimum. En snabb lunch utanför slottet med utsikt över den vackra Tower Bridge och en Black cab till British Museum.

The British Museum är något helt enastående. Att inträdet är gratis gör att man kan spendera lite på souvenirbutikerna som även här är välsorterade. Biblioteket är fantastiskt vackert. Samlingarna är fullständigt överväldigande! Vi prioriterade egyptiska avdelningarna, men hann se mycket annat också.

 

Vackra hallar, snygga montrar - ett exempel är Parthenonrummet. Stort, pampigt, vackert och med förklarande datoranimationer.

Från British Museum gick vi en liten shoppingrunda ner på Oxford Street, bort till Oxford Circus, ner på Regent Street - en liten avstickare på Carnaby Street - ner till Piccadilly Circus och vidare till Trafalgar Square.

Hej Nelson!

Hej Nelson!

Promenaden gick vidare. Alldeles i början av Whitehall hittade vi en klassisk pub där vi åt en riktigt god fish&chips som sköljdes ner av ett par pints. Härligt!

 

Styrkta fortsatte vi vägen förbi Downing Street som i dessa terrorist-dagar är helt avstängd och ytterst välbevakad.

Nu ser man Houses of Parliament, Big Ben och Westminster Abbey som var stängt när vi var där. Vi traskade vidare över Westminster Bridge och kom så fram till London Eye. Ytterligare en förbokning tog oss förbi biljettkön men inte den andra kön. Turen kostar 11,70£ och det är det väl värt.

 

Behaglig mjuk rörelse hela varvet runt som tar 30 minuter, fina kabiner och en makalös utsikt. Mot slutet tar de foto på kabinen och man får köpa två för 10£.

Tunnelbana till hotellet och utmattade i säng...

Måndag - Harrods och Hamleys

De timmar vi hade kvar I London spenderades på två varuhus. Vi började med fantastiska Harrods.

 

Det är spännande bara att gå omkring därinne, och eftersom det var sommar-rea blev det till och med några köp. "Designer shoes"!!!

Därefter blev vi alla barn på nytt på Hamleys - sex våningar med leksaker av alla slag.

 

Mycket demonstrationer och prova-själv. Jättekul!

Tillbaks till hotellet, hämta väskor och ta tunnelbana till Heathrow där SK1516 bjöd oss på en vacker sightseeing över vackra London - en stad som jag tycker lämpar sig perfekt för sådana här minisemestrar.

 

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-08-18

 


Anmäl
2006-08-19 00:32 #1 av: Emma

Oj vad kul att läsa, får mina London-antenner att veckla ut sig. Blir ännu mer sugen på att åka tillbaka. Hoppas hoppas att London slipper fler terror-försök.

Anmäl
2006-08-19 13:43 #2 av: AndersE

Tack Emma!

En av de saker med London som gjorde stort intryck på mina söner var att London är så "mångkulturellt". Det är verkligen en påtaglig blandning av människor - London känns helt enkelt väldigt exotiskt och spännande!

En annan sak vi lade märke till var det stora inslaget av östeuropéer. Av två slag. Turister med synbart gott om pengar - och troligen lågt betalda anställda, på restauranger och hotell.

 


Anmäl
2006-08-19 17:27 #3 av: Christina

Vilken trevlig London-berättelse - blir sugen på att åka igen!

Anmäl
2006-08-20 14:47 #4 av: Pia

Åh vad roligt, tycker om alla prisangivelser också! Med fina foton!

Anmäl
2006-08-20 15:12 #5 av: AndersE

Tack Christina och Pia! Jo, jag försöker få med priser - tycker själv det är värdefullt att kunna göra en ungefärlig budget när man planerar en resa.

 


Anmäl
2006-08-21 12:01 #6 av: Oskar

Hamleys...inte bara för barn.  :)

Trevlig artikel!

Oskar

Anmäl
2006-08-21 21:48 #7 av: dudd36

Vilken fantastisk berättelse om Londonresan! Hade du gjort en så god planering redan hemma? Halva nöjet är ju planering och förväntningar inför resan. Beställa biljetter till evenemang m.m. Det är många år sen jag besökte London och jag har fortfarande inte varit på British Museum vilket jag saknar.

Jag är mycket förtjust i England över huvud taget och i juni var jag och min familj där igen men då i Cothworld, en pastoral bygd med många fina byar och städer. Cirencester och Bath besökte vi då och det var mycket sevärt. De enda planerna var förköp av flygbiljetter och bilhyra, sen tog vi det som det kom.

 

Anmäl
2006-08-21 22:28 #8 av: AndersE

#7 Jo, eftersom vi hade så kort tid på oss - och jag ville visa sönerna så mycket som möjligt - så var det ganska väl planerat och förberett.

Inget strosa omkring och se vad som dyker upp alltså...

(Utom bion då - det var en ingivelse...) ;-)

 


Anmäl
2006-09-25 22:43 #9 av: Niklas

Härlig artikel och fina bilder! Jag har fortfarande aldrig varit i London.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-09-26 19:26 #10 av: Pia

#9 Oj:)

Anmäl
2006-10-23 11:49 #11 av: Ferret.YinniZ

Åhh! Gud vad jag saknar London!<3 Ska dit nasrt igen;D;D Läängtar:)

Anmäl
2007-06-15 02:20 #12 av: Highlandertess

Var nyligen i London jag också. 2 dagar i maj innan det bar iväg till Skottland. Var där i maj 2004 också. Men jag märkte en skillnad nu mot då...vet inte vad det kan bero på, men avgaserna var mycket värre nu. Det märktes på att jag var helt svart i näsan på kvällarna :-/ Var även 2 andra vänner som var med som hade samma problem, men de 3 övriga hade inga sådana problem. Någon som har en teori?

Förutom det problemet så älskar jag verkligen London! En härlig stad med mycket att se och göra och inte alltför långt mellan heller. Underground är ultimat!

Anmäl
2007-06-15 11:30 #13 av: Pia

Jag var helt svart i näsan redan '86 när jag var i London första gg, och alldeles lortig i ansikte och på händer om kvällarna. Så jag tror det varit ganska illa länge...:/ Och somliga är mer mottagliga än andra kan jag tänka mig.

Anmäl
2007-06-15 14:00 #14 av: AndersE

Jag läste nyss att Towern håller på att ändra färg. Det beror på de rejält minskade utsläpen i London!

 


Anmäl
2007-06-16 15:07 #15 av: [Asta]

Jag blir alltid så avundsjuk när jag läser att någon varit i London. Jag har varit i London massor av gånger och hoppas komma dit massor av gånger till. Kan inte säga vad det är som drar mig dit, men jag tror det är lite det du skriver AndersE om att det är mångkulturellt. Och där finns liksom många städer i en stad. Brukar ta ett nytt område varje gång vi är där.

Och nu blev jag så sugen igen!!!!

Anmäl
2007-09-20 00:10 #16 av: Linda

Jätte bra artikel!

Anmäl
2007-12-02 16:55 #17 av: Micce11

Skoj med London, du fixade en riktigt fin bild över Hyde Park från planet!!!

Angående avgasinläggen kan jag lugnt säga att luften blivit bättre. När jag var här första gången var min näsa svart, sen jag kom hit nyligen har den inte varit det en enda gång, tror trängselskatten i den här typen av städer är bra. Det märks på helgerna hur mycket trafik det är i centrala delarna jämfört med vardagarna då trafiken flyer exemplariskt.

Anmäl
2009-06-25 21:29 #18 av: fibro

ÅÅÅ LONDON. Jag bara älskar London!

Anmäl
2009-10-06 18:26 #19 av: Meghan

Var för första gången i London nu i Sep. -09 .Vilken underbar stad och människorna är härliga.

Reser tillbaka i Dec för att se julskyltningen och bara njuta av atmosfären. Shopping blir det ju också förståss, vem kan låta bli när man är där.

 

Mvh Ann

Anmäl
2009-10-06 20:10 #20 av: AndersE

#19 Jag funderar också på ett besök i höst...

 


Anmäl
2009-10-06 20:39 #21 av: fibro

Skrattande Jag ska dit på mitt 4:e besök i Dec. Min dotter åker dit som au pair nu i Okt, så spännande. Hon blev lika frälst i England efter 3 besök som jag alltid varit. Jag ska ta med mitt barnbarn oxo, det ska bli så roligt

Anmäl
2009-10-06 23:51 #22 av: ambi

Trevlig presentaion av ett resmål! Jag har besökt London en gång. Det var 1992 och då fick man fortfarande ganska mycket för pundet. Jag har för mig att det var en sotig lukt i Luften och vattnet var fruktansvärt klorerat.

Anmäl
2009-11-22 08:44 #23 av: AndersE

Nyss hemkommen från en ny sådan här kortresa. London är perfekt för snabba besök. Från Kastrup är det ofta inte mer än 1:40 flygtid. Så hittar man bara en billig resa funkar det bra.

Vi bodde åter alldeles i närheten av Paddington. Det finns ett område - Norfolk Square - med massor av billiga hotell. Vi bodde två vuxna med två barn två nätter för 220 pund på St. Davids. Enkelt, men acceptabelt rum och riktigt bra frukost.

Lite turistande och en del shopping. Alldeles i början på Oxford Street finns "Primemark" med väldigt billiga kläder. Elvaåriga dottern var i paradiset...

Känns som en bra tid att göra en sådan kortresa. Det var hyfsat varmt ute, julen har börjat så smått, men det är ännu inte hysteriskt.

 

 


Anmäl
2009-11-22 11:44 #24 av: Oskar

#23 Håller med om att november är en bra tid för att resa iväg. Man behöver lite andra intryck under den mörka månaden.

Anmäl
2010-02-12 17:35 #25 av: miasofia

Om man vill shoppa billigt så ska man åka första veckan i januari, då det är stor rea (50 %) överallt, även på Harrods. 

Anmäl
2010-02-13 13:29 #26 av: RuiXue

Både jag och min man har vart i London, på skolresa. I mitt fall engelsk klassresa i gymnasiet, och i min mans fall för att besöka ett företag som gör modulhus eller nåt sånt. Vi har inte vart i London tillsammans än men säger ofta att vi borde åka! Ser Kastrup ifrån min mans balkong så att det är krångligt att ta sig till flygplatsen kan vi då rakt inte skylla påFlört Men då min man är Kinesisk medborgare med uppehållstillstånd "Grönt kort" i Danmark så kan han röra sig fritt inom Schengen länderna utan extra visum... Men våra kära Britter är ju inte med! Så där har vi problemet... Min man måste söka visum för att vi ska kunna ta en weekend i London *suck*

Jennie


Anmäl
2010-02-26 23:33 #27 av: [Malin]

Vad roligt att läsa andras upplevelser av denna underbara stad!

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2015-01-28 19:22 #28 av: densomundrar

Planerar en resa till London i mars, och är väldigt glad att jag hittat denna artikel. Hade tänkt lämna de trygga charterresorna och prova att klara mig på egen hand i ett land där man förstår lite av språket. Att man sedan kan göra lite kortare resor är ju toppen! :-)

Förlåt min kanske dumma fråga, men vad innebär off peak?

Anmäl
2015-02-08 14:56 #29 av: AndersE

Off peak är ungefär "lågtrafik"... 

 


Anmäl
2015-02-08 17:38 #30 av: densomundrar

#29 tack för svar :-) 

Vet du, som verkar ha koll, om det finns någon tillfälligt turistbiljett till tunnelbanan eller någon buss så att man kan ta sig runt när man är där?

Anmäl
2015-02-10 14:15 #31 av: AndersE

Har inte koll, har inte varit i England på länge...

 


Anmäl
2015-02-11 10:51 #32 av: Paddiz

Vi har köpt ett Oyster Card - räknat på ett ungefär hur många zoner vi vill kunna åka - laddat på med pengar och sedan åkt. Ibland har vi räknat för lite och ibland har vi haft pengar över - men då har vi använt dom nästa resa. Om du söker på Oyster Card så kan du se att det finns ett som heter Oyster Card Visitor och vad jag förstår är det till turister - har inte läst på om det då vi använder det vanliga kortet.
Har för mig att man får betala en deposition och om man lämnar tillbaka kortet så får man tillbaka resterande pengar + avgiften. Det var så i 2012.

/Yvette

Another year over, and we're still together
It's not always easy but McFly's here forever

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.