Reseberättelser

Prag - en perfekt turiststad

2007-07-24 00:33 #0 av: AndersE

I mitten av juli var det dags för en ny minisemester i en europeisk huvudstad – denna gång Prag. Följ med på en snabbtur i den perfekta turiststaden!

 

Jag har räknat om alla priserna nedan till svenska kronor. Man får annars tre tjeckiska kronor för en svensk.

Korta avstånd

Det som genast slog mig då jag förberedde min resa var de korta avstånden. Alla de "klassiska" turistbesöken ligger inom några få kilometer. Man kan alltså gå till allt, och vill man vila fungerar spårvagnen utmärkt. Dessutom finns tunnelbana som jag aldrig provade. Ett ännu bättre sätt att vila är naturligtvis att sätta sig ner och avnjuta en tjeckisk öl. För ca 20-25 SKr får man en stor, sval och väldigt god öl!

Resan till Prag

Vi körde bil till Svågertorp utanför Malmö och parkerade bilen. Därifrån går Skånetrafiken direkt in på Kastrups flygplats. Sedan blev det SAS direkt till Prag med restid 1 timme 25 minuter. Lätt som en plätt! Vi hade bokat transferbil via prague-experience. Det kostade knappt 200 Skr per resa.

Boende i Prag

Jag bestämde mig rätt snabbt för ett billigt boende i lägenhetshotell centralt. Jag bokade alltså ett rum för tre på Jep-apart Hotel, via booking.com. Det visade sig vara en vinstlott! För motsvarande 1600 Skr fick jag två nätter i en lägenhet med två rum, pentry och badrum. Fräscht och välutrustat och mitt på Václavplatsen, på gränsen mellan Gamla och Nya staden.

Josefov

Vårt första mål var den gamla judiska stadsdelen Josefov. Vi promenerade direkt till "Gammalnya Synagogan". Det lär vara Europas äldsta synagoga som ännu är i bruk.

Dels är det maffigt att kliva in i en pytteliten "kyrka" med anor från 1200-talet, men framför allt så är detta synagogan där Rabbi Jehuda Löw ben Bezalel (1520-1609) verkade. Rabbi Löw är känd bl.a. som skaparen av Golem. Vet ni inte vad Golem är får ni Googla...

 

Resterna av Golem ska i alla fall finnas på Gammalnya Synagogans vind. Har man söner med intresse av "Fantasy" måste man alltså hit. I närheten finns också den fascinerande gamla judiska begravningsplatsen. Alltför långa köer gjorde att vi nöjde oss med att titta in. I stadsdelen finns fler synagogor, men också många vackra hus.

Gamla staden - Stare Mesto

Alldeles söder om Josefov ligger Gamla staden med ett vackert torg i centrum. Här finns några fina sevärdheter:

 

Rådhuset - med sitt berömda astronomiska ur från 1400-talet. Klockan 12 varje dag börjar ett litet skådespel då urets figurer genomför sina symboliska rörelser. Man kan klättra upp i rådhusets torn, där det säkert är fin utsikt. Rådhusets är också en symbol för det andra världskriget eftersom det delvis förstördes av tyskarna - ett sår som lämnats synligt. Dessutom är rådhuset platsen där många av stadens rundturer startar - till fots, med cykel, häst o vagn, veteranbil eller buss.

Mitt emot rådhuset hittade vi en utställning med konst av Alfons Mucha. Han är nog den främsta representanten för Jugend eller l'art Nouveau.

 

Jag tycker hans konst är mycket vacker, och överallt finns den i souvenirbutiker - på tyger, tryck, vinflaskor och mycket annat.

Bakom Mucha-utställningen hittade vi Tynkyrkan. Dess torn ser man nästan var man än är i stan - ändå är den inte helt lätt att hitta, eftersom den är märkligt inbyggd i nyare hus. Inne i kyrkan finns Tycho Brahes grav - med dansk flagga.

Gamla staden kan man vandra länge i. Mängder av otroligt vackra hus och mysiga gränder och om man bara lämnar de största stråken finns också andra butiker än souvenirbutiker.

 

Lillsidan - Mala Strana

Från Gamla staden går den fantastiska Karlsbron, som började byggas 1357.

 

Idag är den en bred gångbro kantad av statyer och full av musikanter, "konstnärer" och olika handlare. Jag fick ett tips som jag själv följde - gå upp tidigt en morgon och upplev bron innan den fylls av folk!

På andra sidan bron ligger "Lillsidan". Där finns en charmig stadsdel som börjar direkt vid brofästet. Här finns mängder av pubar, restauranger och små butiker. Går man till vänster kan man ta en bergbana uppför Petrinberget. Däruppe höll man en Pragutställning 1891 och från denna finns en mindre variant av Eiffeltornet som man kan gå upp i. Många trappor, men fantastisk utsikt över staden som belöning.

 

Alldeles intill ligger en spegellabyrint från samma tid - ganska kul faktiskt! I slutet av labyrinten finns en stor målning som visar hur svenskar och Pragbor slåss på Karlsbron...

 

Om man från Lillsidans stadskvarter istället fortsätter rakt fram kan man gå uppför Nerudovagatan. Det gjorde vi på vår "tidiga morgon" och stannade då nära toppen för att äta frukost på ett hotell, innan vi gick den sista biten upp till Pragborgen.

Pragborgen - Hradcany

Pragborgen kan man lätt ägna en halvdag. Gå in på första borggården och köp biljetter till "stora turen" så får ni fem inträden på en gång. Det innebär:

1. Konstgalleriet - svala vackra rum fulla av konstverk från 1500-talet och framåt.

2. S:t Veitsdomen - en riktigt stor och imponerande gotisk kyrka, vars byggande påbörjades på 1300-talet men inte avslutades förrän efter det andra världskriget. Det finns en trappa med 287 trappsteg som leder upp i ett torn med balkong. Jobbigt - men värt besväret.

 

Fantastiska vyer över Karlbron och resten av den vackra staden.

3. Kungliga palatset - mycket pampiga salar, skölddekorerade riddarsalar och mycket annat.

4. S:t Georgs basilika och kloster - basilikan grundades på 900-talet (!) och i klostret finns ännu en förnämlig konstsamling med målningar och skulpturer/statyer.

5. Gyllene gränden och Dalibortornet - Gyllene gränden är en rad låga 1500-talshus med turistbutiker av lite högre klass.

 

Här kan du bl.a. köpa dig en nytillverkad riddarrustning med vapen och allehanda tillbehör. I slutet av gränden ligger ett lite ruskigt fångtorn, med ursprunglig fängelsehåla och allehanda tortyrredskap.

När man kommer ut från tornet kan man vandra gatan ner, hoppa på spårvagn 22 eller 23 och åka till Petrinberget. Vi hade nämligen missat Strahovklostret som också ligger där. Det hyser ett par imponerande bibliotek, 800 år gammalt, som trots plundring av t.ex svenskar under 30-åriga kriget ännu hyser en imponerande samling urgamla skrifter.

Kvällsnöje

Eftersom ingen av oss lockades av krogliv blev det kvällsnöje av annan art.


Black Theatre - Detta är en tjeckisk specialitet, en slags experiment-teater med salongen helt mörklagd. Skådespelarna är svartklädda mot svart bakgrund. Delar av deras kostymer eller tillbehör är färglagda med fluorescerande färger och belyses med ultraviolett ljus. Det hela ger en mycket speciell effekt. Vi var på en teater i Gamla staden som heter Image Theater och tyckte att vi blev väl underhållna. Totalt med bokningsavgift kostade det ca 550 Skr för tre personer.

Båttur - vi hade bokat (via prague-experience) en båttur på floden Vltava/Moldau med middag. Turen startade en bit norr om Karlsbron kl 19, gick söderut förbi Nya staden och tillbaka igen.

 

Totalt 3 timmar på floden med buffémiddag (drycker ingick ej) kostade 265 Skr per person. På båten fanns en trevlig jazz-orkester och det var mysigt att glida fram och se staden tändas upp.

Sammanfattning

Naturligtvis finns det mycket, mycket mer att se i Prag än vi hann med. För den musik- eller teaterintresserade är utbudet mycket stort. Vill man lämna staden finns en rad intressanta utflyktsmål som nås via dagsutflykter.

Men jag uppfattade alltså Prag som den perfekta turiststaden - snabbt att ta sig dit, korta avstånd när man är där, staden är väl anpassad till turismen och har väldigt mycket att erbjuda. Dessutom är tjeckerna mycket trevligare än ryktet säger - och ölen är både god och billig!

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-07-23

 


Anmäl
2007-07-24 12:10 #1 av: Oskar

Prag ligger på min todo-list! Det där med Black Theatre har jag aldrig hört talas om tidigare men verkar läckert.

mvh
Oskar

Anmäl
2007-07-24 13:30 #2 av: AndersE

#1 Ja, det var annorlunda och kul. Det finns flera teatrar som har "konstarten". Jag såg t.ex. att en teater körde en variant på "Alice i underlandet" som svart teater. Det jag såg var en "best of", dvs man hade valt ut akter från olika spelningar. En sorts introduktion till teaterformen - passade bra för en turist.

Men det skulle vara kul att se en "riktig svart teater" också.

 

 


Anmäl
2007-08-07 18:41 #3 av: Pia

Åh vilken mysig artikel, det suger i restarmen!

Anmäl
2007-08-07 19:09 #4 av: AndersE

#3 Tackar!  :-)

 


Anmäl
2007-08-08 15:33 #5 av: korseett

Prag har länge legat på lista och jag köpte en reseguide för flera år sedan men inte kommit iväg. Ypperligt reportage AndersE- blev jättesugen nu!

Anmäl
2007-09-23 23:21 #6 av: Hirit

Trevlig och utmärkt reseskildring och fina bilder. En idé att att skriva om flera resemål som man besökt, en slags reseguide.(fast jag kommer ju aldrig iväg... men kanske det blir) Min syster och hennes särbo+ett par till åkte med buss till Prag natten mot lördag, ska bli intressant att höra vad hon tyckte.

Anmäl
2007-09-24 00:32 #7 av: AndersE

#6 Tack Harriet!

(Det var längesedan förresten...)

 


Anmäl
2007-10-20 05:42 #8 av: Pehpsii

Jag ska "röva bort" min sambo till prag nu när han fyller år i november. 4 dagar blir det.  Hoppas vi blir lika belåtna som du (=

Anmäl
2009-04-14 21:46 #9 av: AndersE

#8 Blev ni belåtna?

Flört

 


Anmäl
2012-04-25 20:52 #10 av: [Torahzen]

Någon som varit i Prag nyligen? Vi planerar att åka till hösten.


Anmäl
2013-02-27 11:55 #11 av: konichiwa

Någon som varit i Prag nyligen och har något att berätta och tipsa om?

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-03-03 20:31 #12 av: citytjejen

#0 Vilken bra och intressant Prag-guide! Jag var där i somras några dagar men man hinner ju inte se så mycket så ska absolut dit fler gånger!

#10, #11 Kan tipsa om ett bra hotell Pure White Hotel, fräscht, nytt och fint, promenadavstånd till city Glad


Anmäl
2013-03-03 22:11 #13 av: konichiwa

Jag ska till Prag i början av april. Har bokat rum på Hotell Elysee som verkar bra för våra behov. Det ska bli så roligt att äntligen se Prag ordentligt! Jag var där ett dygn 'i transit' dvs mellan två tåg omkring 1974, minns inte säkert årtalet, men det var under sovjettiden och väldigt trist på många sätt. Vi tog tåg från Stockholm till Rom och åkte genom sovjetstaterna ner. Väldigt ovanligt då och obehagligt. Att se hur soldaterna, som stövlade in vid gränserna, behandlade människorna på tåget. Slet upp deras fattiga bagage och spred ut det. Vårt bagage blev också grundligt genomletat ner till minsta tändsticksask och veckotidning. Mest verkade det vara fråga om en maktdemonstration och folk var rädda och underdåniga. När vi försökte käfta emot så blev de andra på tåget väldigt rädda och vi slutade snabbt med det. Jag och min kompis träffade några studenter som tyckte det var oerhört spännande att träffa några från väst så vi satt hela natten och utbytte erfarenheter och drack öl i ett hyresrum en kall och regnig natt i Prag. ;-) Vi fick bl.a. veta att de läste engelska på universitetet och att lärarna på universitetet särskilt valdes ut för att undervisa dåligt så de inte skulle bli för bra på engelska.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2013-03-15 20:25 #14 av: [Torahzen]

Jag var där i september och åker gärna tillbaka. Det är ett ganska koncentrerat centrum och det går snabbt och enklet att åka buss eller spårvagn. Mycket att se och bara mysa omkring på gatorna!


Anmäl
2014-12-13 20:52 #15 av: Bighoj

Jag älskar Prag och Tjeckien.Har varit där 5 gånger både med motorcykel och bil.Nu i december ska vi flyga dit för att gå på julmarknad i Prag.Man känner riktigt hur batterierna laddas efter en resa dit.Tror man bör vara där ett par veckor för att slippa stressa,för där finns hur mycket som helst att se.Förutom alla s k måsten finns där minst lika många andra högintressanta saker att se.Jag ska passa på att slå ett slag för en bok som heter "Promenader i Prag".En bok med 15 promenader som har lite olika teman.Bokens promenader kan man följa med hjälp av bilder/hus i 3d.

Anmäl
2015-02-27 12:35 #16 av: Zamioculcas

Det här var en riktigt fin reseguide!

Jag skulle vilja tillägga några ställen som jag tycker är roliga att uppleva, när man är i Prag. Som du nämnde, så har svenskarna varit nere i Prag och stridit (det var då de stal Silverbibeln, som vi fortfarande har kvar) och är man lite nördig, som jag, så kanske man kan tycka att det är intressant att kika närmare på insidan (mot bron alltså) av tornet i brofästet på Lillsidan. Där kan man nämligen tydligt se skåror i stenen, där svenskarna vässat sina vapen.

Mitt på bron står en staty av en man med en vacker, stjärnprydd gloria. Det är Johannes av Nepomuk som kanoniserades på 1700-talet då kan inte lydde kungen, utan företrädde sin katolska tro istället. Det finns en legend om att han torterades och mördades (genom att slängas i vattnet från bron, fortsätt mot gamla stan så ser du ett kors med fem stjärnor. Här kastades han i vattnet och enligt legenden visade sig stjärnor i samma stund som han rörde vattnet. Här kan man röra vid korset och önska sig något - som då ska besannas.) för att han vägrade berätta vad drottningen sagt i en bikt - men det är lite si och så med trovärdigheten på den legenden... SkämtarOavsett vilket så kan man röra vid plaketten på statyn, vilket ska ge god lycka samt säkra återkomsten till stan. 

Vill också rekommendera besök i synagogorna i judiska kvarteren.  har utställningar, och en av dem (jag minns tyvärr inte vilken) visade bland annat vykort och brev skickade till familjerna från fångar i koncentrationslägren. De var oerhört "retuscherade", kan jag säga. Något av det otäckaste och mest rörande jag sett, och jag är oerhört glad att jag fått ta del av den utställningen!
Vid Spanska synagogan står också en festlig staty av Kafka.

Som avslutning vill jag säga att ett besök på "U Fleku" är klart intressant om man gillar öl! Det är en kul paus, att sticka in näsan på detta gamla ölbryggeri, och här går det undan, är högljutt  och du får trängas för att sitta. DOCK bör man veta att det är dyrare här, att det egentligen är mer kul än trevligt (tyckte vi) och, kanske framför allt, att den Becherovka som bjuds runt från brickor, eller sonika ställs framför en... de är INTE gratis. Tvärtom tar de bra betalt för att "ge" en dessa shots, när man väl ska betala för sin öl. Lipar

Två småsaker vill jag avsluta med:
1. Håll för allt i världen i dina grejer på Karlsbron! För skojs skull hade min man en ryggsäck på sig på bron (en liter vatten och två regnponchos av tiokronorsmodell var det enda som låg i den) och när vi kom över på andra sidan, hade den prydligt öppnats och genomsökts. Ingen av oss märkte NÅGOT... så den varningen ska man ta på allvar.
2. Under brofästet vid gamla stan fanns när vi var där (också 2007) möjlighet att traksa ner och hoppa på en guidad, kort liten båttur. Den var mycket trevlig och väl värd pengarna! Vi lärde och mycket nytt och guiden var urduktig.

Så... tack #0 - nu är jag sugen på att åka tillbaka INNAN tioårsjubileum av vår resa, då vi egentligen tänkt pila ner igen... Prag är verkligen en fantastisk stad!

Anmäl
2015-02-27 19:44 #17 av: Monsva

Superbra information om PragVinkar. Åker dit för fösta gången i slutet av mars och stannar 3 nätter. Ska bli spännande!Glad

Anmäl
2015-03-18 09:08 #18 av: ilenna90

Ni som varit där: finns det någonting att Göra? Om man är där i, säg 3 dagar. När jag kollat i lite reseguider och så verkar det mest vara kyrkor och kloster som liksom är det man ´ska göra´? Det är säkert jättefina byggnader, det ser verkligen jättefint ut på bilder, men jag personligen känner inte att jag skulle vilja gå runt och ta kort och gå in och kolla i dom i 3 dagar.. 
Kan ge exempel från Rom där jag varit tidigare där ju Colosseum såklart är en stor sevärdhet, och där inne har man ju att göra i några timmar. 
I london är Buckingham palace en sevärdhet och där finns vaktparaden man kan se osv. 
Så jag undrar mest om det finns något mer att göra i Prag? Shopping och gå ut och äta på kvällarna och sånt gör man ju vart man än är :) så jag funderar på om det vore bättre att välja nån annan storstad att åka till istället. 
Så ni får gärna berätta om era erfarenheter och vad ni tror skulle passa/inte passa för mig! :) 

Kan också tillägga att jag och min syster som ska åka inte är direkt konstintresserade så gallerier är ingenting vi planerat att gå på :) 

Anmäl
2015-03-23 08:20 #19 av: AndersE

#18 Om du läser artikeln finns ju några förslag, som båttur, rundturer till fots, med cykel, häst o vagn, veteranbil eller buss samt teater.

 


Anmäl
2015-03-23 08:43 #20 av: ilenna90

jo den läste jag (: men tycker som sagt att det mestadels verkar vara kyrkor och kloster :)

Anmäl
2015-03-28 20:55 #21 av: Bighoj

Det finns en marknad som kallas för gula marknaden som man kan köpa allt man inte visste man behövde.Glöm inte pruta.En promenad upp på Petrinkullen och kolla spegellabyrinten samt gå upp i en kopia av eifeltornet.Ta gärna bergbanan upp till Petrinkullen.Kan också föreslå att besöka Prags Tv torn vilket är utsmyckat med bebisar som kryper uppför tornen.Bebisarna har den kände konstnären David Cerny gjort.Att gå upp till Pragborgen och kolla vaktombytet OCH att besöka Sant Vituskatedralen blir ett starkt minne kan jag lova.Vaclavplatsen får ni heller inte missa.Som jag tidigare skrivit bör man återkomma till denna stad för här finns hur mycket som helst att kolla på.

Anmäl
2015-04-03 19:19 #22 av: Monsva

Finns ett vaxkabinett med bl.a Tina Turner o Lady Gaga. Finns även ett sexmuseum om man är intresserad utav sådant... Vid fint väder är det underbart att sitta med en kall öl eller ett glas vin i solen. Mycket prisvärt att äta o dricka. Kan varmt rekommendera Prag, även om man inte är historiskt intresserad. Finns massor av shopping.

Anmäl
2015-04-03 20:47 #23 av: Bighoj

Jag glömde helt bort Praha zoo som ligger i området Troja.Hit tar man sig enkelt med spårvagn,tar ca 10-15 min.Detta är en riktigt stor djurpark och kan varmt rekommenderas ett besök.En båttur på floden Vltava är oxå fridfullt,eller varför inte hyra en trampbåt och själv ta sig runt på floden.Jag personligen tycker det är svårt att inte tycka om denna stad eller egentligen faktiskt detta land.Har varit på flera olika orter/städer och ingen har gjort mig besviken.

Anmäl
2015-07-05 17:24 #24 av: Loris M

Tack för en jättebra och informationsrik artikel! Tummen uppVi ska bila ner till Prag i slutet av nästa vecka och efter att ha läst artikeln och alla inlägg ser jag nu ännu mer fram emot resan. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-09-03 20:05 #25 av: Bighoj

Loris M,skulle varit kul att höra hur Pragresan blev.Prag är ju oftast en stad man återkommer till.Ska förresten dit nästa år om planerna går i lås.Det blir sjunde gången vi är i Tjeckien om jag inte minns fel.Skriv gärna och dela med dig av din resa.

Anmäl
2015-09-05 13:03 #26 av: Loris M

#25

Det var fantastiskt!! Så många vackra byggnader och så mycket att se! KärVi bodde på vandrarhem bara några hundra meter från den otroligt vackra byggnaden Obecni dum (bilden nedan). Vi var i Prag i fem dagar och det var underbart att kunna parkera bilen och sedan ta sig fram till det mesta till fots. Vi såg Staro mest och Novo mesto, Karlsbron, Tinkyrkan och mycket mer. 

En kväll när vi passerade Rådhuset (bilden nedan, men tagen på dagen) efter att vi besökt Karlsbron, så blev det så mycket folk så det nästan inte gick att passera. Alla stod och tittade upp. Klockan var strax innan 21.00. Det var då som det slog oss att de väntade på urets figurers skådespel :) Vi fick också bevittna det och det var så läckert! 

Annars var vi nöjda med allt. Maten var relativt billigt och man kunde äta för trettio kronor, men dricka däremot kostade nästan lika mycket. Öl var bra och billigt (säger de i sällskapet som smakat, jag dricker inte). 

En dag när det var 35 grader varmt passade vi på att gömma oss i en av många shopping centrum. den här hade ca 200 butiker och låg nästan mitt emot Obecni dum. Här finns allt man kan tänka sig och ett bra sätt att fördriva tiden en sådan dag när det var nästan för varmt att vistas ute. 

Prag är definitivt en stad som vi kommer att återkomma till. Det finns så mycket mer att se. Kafka museet och Black Theatre passerade vi bara och det var jag besviken över att vi inte hann se. Men nästa gång ska det bli av. Skämtar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.