Reseberättelser

2 dagar i Tallinn

2007-11-12 14:52 #0 av: Oskar

I oktober spenderade jag två dagar i Estlands huvudstad Tallinn. Har tidigare varit i de två andra baltiska huvudstäderna, Vilnius och Riga, så skulle bli spännande att jämföra dessa med Tallinn.

Vi valde att ta båten dit (Tallink) och flyga hem vilket jag kan rekommendera för det räcker med en natt på båten. Båten håller inte samma standard och är mindre än de som går till tex Helsingfors men det finns tillräckligt att göra för att roa sig en kväll och maten var bra. Flyget hem var mycket smidigt då flygplatsen ligger bara ett par kilometer från city. Själva flygresan tar bara en timme.

Vi bodde på hotell Domina Inn Ilmarine vilket vi inte ångrar. Ett bra hotell bara ett par hundra meter utanför den mur som omger gamla staden.

Vårat hotell - Domina In Ilmarine
Vårat hotell - Domina In Ilmarine

 

Första dagen startade vi med att ta en taxiresa (taxi är billigt) till Keskturg-marknaden som är en kläd- och matmarknad någon kilometer utanför gamla staden. Marknaden kan rekommenderas då den känns genuin och inte anpassad för oss turister.

Keskturg marknad
Keskturg marknad

 

Mellan Keskturg och gamla staden ligger det nya "flashiga" Tallinn med bankpalats i glas och stål. Här finns också ett par stora varuhus, tex Stockmann och Viru. De som är ute efter att fynda har nog svårt att lyckas, tex var kläderna ofta dyrare än i Sverige. När det gäller kläder så är ju annars Tallinns specialitet stickade tröjor, mössor och vantar. Mycket är snyggt och inte alltför dyrt.

Tallinn påminner mycket om de andra baltiska huvudstäderna på så sätt att det finns en gammal muromgärdad stadskärna. Ungefär som Visby fast lite större. Och tyvärr gäller jämförelsen med Visby även när det gäller graden av "turistighet", innanför murarna är det mycket krimskramsförsäljning och horder av turister. För den som inte vill trängas lika mycket med andra turister rekommenderas istället Vilnius eller Riga. Men Tallinn är en vacker stad så man kan lätt tillbringa en helg med att bara promenera runt och titta.

Stora torget
Stora torget

 

 

Utsikt över gamla staden
Utsikt över gamla staden

Nattlivet var ganska obefintligt. Fast det kanske berodde på att vi var där i oktober och att vi letade på fel ställe... Men gick man runt i gamla staden på kvällen så var man ganska ensam. Det var dock otroligt stämningsfullt, kändes nästan som att vara tillbaka till medeltiden.

Tallin by night
Tallin by night

Kvalitén på maten var mycket blandad. En lunch på en restaurang vid stora torget var katastrofal. Pasta med en burk knappt värmda krossade tomater. Knappt ätbart. Men å andra sidan kompenserades det av en lysande middag på en afrikansk(!) restaurang. Där blev det oxfilé med scampi och en mängd tillbehör. Suveränt gott och till ett hyfsat pris. Vi åt även pannkaka med fyllning på ett annat ställe som var mycket bra. Och Tallinn är känt för sin goda bakverk så det var vi givetvis tvungna att testa. Och visst var det gott!

Mmm
Mmm

Jag gillade Tallinn! Dock gäller det att ha rätt förväntningar när man åker dit. Tallinn känns inte exotiskt utomlands utan mer som att åka till Visby. Men en perfekt stad att åka till för en skön slapp weekend.

 

 

Av: Oskar

Datum för publicering

  • 2007-11-12
Anmäl
2007-11-12 18:48 #1 av: Pia

Fin artikel!

Även om jag för min del fick ett ganska annorlunda intryck av staden, kan man väl säga...:/ Förutom de fina stickade sakerna!

Anmäl
2007-11-12 22:32 #2 av: Oskar

#1 Intressant! Vilket intryck fick du?

Anmäl
2007-11-12 23:41 #3 av: Pia
Det som jag skrivit om i tråden här...;)
Anmäl
2007-11-13 11:48 #4 av: Oskar

Ah...jo kan hålla med om att mycket av maten var kass. Och staden är ju lite av en turistfälla på samma sätt som tex Visby. Tallinn är absolut inte min favoritstad men som weekendresa tycker jag den funkar.

mvh
Oskar

Anmäl
2007-11-13 19:08 #5 av: Pia

Det är väl tur att smaken är olika, tänk så trist och likriktat allt skulle vara annars:)

Anmäl
2007-11-14 11:08 #6 av: ElLobo

#5: Glad 

 

Anmäl
2009-02-08 18:00 #7 av: solmar

Hej! Vi ska åka till Tallin nästa helg med båt. Det blir bara en dag i tallin. Vad rekomenderar du att man ska göra denna dag?

Eller om det finns möjlighet så kanske vi ändrar och stannar en natt och tar flyget hem som du gjorde, blev inspirerad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.