Reseberättelser

Peking - En stad att återkomma till

2009-04-21 19:13 #0 av: Godsagare

Under påskveckan var jag i Peking för andra gången. I Kina för tredje gången. Jag delger er gärna om mina erfarenheter som "egenfixande ensamresande-tjej".

Peking eller Beijing

Privat bild. Klassisk bild tagen utanför Förbjudna Staden med Mao Zedong på stort porträtt vid entrén.


Jag reser för det mesta som ensamresenär, alltså inget medföljande resesällskap.
Jag bokar allt på egen hand, via Internet och mail, alltså charter och förbokade resrutter är inget för mig.

 

Hur gör jag då?

Nu hade jag ju varit i Peking redan för 2½ år sedan så jag visste ju lite vad som väntade. Jag hade tidigare beställt en bok via Internet som heter "Insiders guide to Beijing 2007" från Immersion guides.

Nu visste jag att det nyss kommit ut en för 2009 och den ville jag ha. Nu fanns den inte att få tag på via Internet utan jag fick hjälp av en tidigare kontakt i Peking som köpte den på plats och skickade med sina besökande föräldrar den till mig. En mycket bra guidebok som jag rekommenderar starkt till er som tänkt besöka Peking. Testa om den går att få tag på nuförtiden på Amazon.com

Bild från Black Sesame Kitchen

Bilden är tagen ur guideboken. Det är faktiskt från den restaurang som jag besökte en fredag under min senaste vistelse. Jag rekommenderar starkt ett besök här!
www.blacksesamekitchen.com

Bild från Black Sesame Kitchen i Peking, 2009.

 

Förberedelser.

Internet. Internet. Internet.

Google är ett suveränt verktyg att använda för att ta reda på sightseeing, restauranger, boende, shopping etc etc.

Något jag använde mig av denna gång var även Google Earth som har många intressanta ställen inprickade av andra resenärer med mer eller mindre information om stället. Zooma in och njut av andras fotografier och kommentarer!

Boende

Det finns ju också massor av bokningssajter för hostel och hotell, använd dem tillsammans med Google Earth och kolla var de ligger i förhållande till de olika stråken du kommer besöka.

Några exempel: HostelworldHostelbookers, Hostels. Jämför gärna de olika bokningssajterna mot varandra.
Alla sängar jag sovit i i Kina har varit av det hårda slaget. Hård. Så för de som älskar mjuka "hängmattor" kan få en chock, kanske hotellen har mjukare sängar?

Taxi

Taxi är vansinnigt billigt i Peking men det tar tid att ta sig fram med bil, cyklarna finns där men är mycket färre än för några år sedan. Många vill ta sig fram m bil...

Min dyraste taxiresa kostade mig 46 kr, då var det natt och jag åkte från ena änden till den andra i princip. Normaltaxan för mig låg kring 16 kr.

En resa börjar på 10 Yuan och då ingår de första 3 km, sen tickar det på med 2 Y/km om jag minns rätt. Alltså fruktansvärt billigt!

Subway/ Tunnelbana

Kika efter den här skylten så hittar du till tunnelbanan snabbt.

Tunnelbanan är numera rejält utbyggd. Jag missade den för 2½ år sedan då jag tyckte att stationerna var svåra att hitta. Jag såg dem helt enkelt inte. Denna gång hade jag bestämt mig för att jag skulle testa och letade således lite nogrannare efter dem. Enkla att använda och jag betalade 20 Yuan i deposit för ett plastkort som jag sedan fyllde med Yuan att resa för. Detta kort är bara att lägga mot den avsedda yta vid spärren och passera. Samma kort ska användas vid utgång genom spärrarna.
Nu hann jag inte med att lösa in mitt kort, annars hade jag fått mina pengar tillbaka.

Att tänka på är att har man väskor/ryggsäck med sig så behöver dessa i dagsläget alltid scannas innan resa, precis som på security på flygplatserna.

 

Maten

Pekinganka.

Mat är också billigt. Ett måste är ju att testa Pekinganka. Gör det tidigt under din vistelse så har du chans att äta den vid flera tillfällen om du skulle gilla det. På de större restaurangerna för Pekinganka kommer de att visa dig hur du äter. Bitar läggs i små otroligt tunna "pannkakor" tillsammans med stavad gurka, purjolök och en speciell sås. Ibland även råsocker.

 

Sushi

Jag blev rekommenderad att äta på "Hatsune", det finns nog fler filialer men jag åt på den som ligger öster om Förbjudna Staden, en bra bit därifrån...

Bästa sushi jag ätit! Vill du se hur den tillagas kan du nog be om att få sitta vid bardisken där du har full insyn i köket och de otroligt skickliga killarna som tillagar sushin. Något mer kostar detta alternativ men med svenska mått mätt så är det otroligt billigt.

Fantastisk god sushi på Hatsune!

En tallrik sushi på Hatsune. Makalöst gott!

Mat på gatan.

Japp, prova det! Kostar kanske en femma och du får massa trevligt att testa. Ofta serverat i frigolitförpackning och med pinnar att äta med. Att tänka på när det gäller engångsartiklar som frigolitförpackningar, stick pinnarna rakt igenom förpackningen när du ätit klart så kan inte någon kines gräva i papperskorgen efter dig och "återanvända" den.

 

Sevärdheter

Allt!

Exempel på "måsten":

Förbjudna Staden
Himlens tempel
Muren (Jag rekommenderar den delen vid Mutianyu, där åker du linbana upp till muren och om du vill, rodel nerför!)
Sommarpalatset
Vita pagodan
Sjöarna vid Houhai (Massor av barer, restauranger och härlig atmosfär)
OS-byn (Stort, mäktigt, häftigt och helt makalösa byggen!)

 

Shopping

Silk market
Pearl market
Yashow

Alla tre ovanstående är marknader inomhus med små små "butiker" eller stånd där det säljs allt möjligt. Kläder som endast är kopior, äkta pärlor och falska pärlor, kopior på elektronikprylar (rekommenderas ej att köpa, de är av ytterst dålig kvalitet och långt ifrån vad de påstår att de är).

För alla er som bär glasögon får ni inte missa "glasögonmarknaden"!

Glasögonmarknaden i Peking

Glasögonmarknaden är ett slags varuhus i flera våningar med bara "optiker" i varenda butik. Här kan du få ett nytt recept eller dina gamla kollade och få nya glasögon på ca en halvtimme. Jag beställde fyra par glasögon till mig och ett par solglasögon till min mor. För mina fyra betalade jag endast 1080 Skr. För mammas solbrillor blev det lite mer eftersom hon behöver korrigering för både progressivt, astigmatism och kraftigt synfel. För hennes brillor betalade jag 550 Yuan (x1.20 Skr)

Sen går det att ta reda på olika wholesale marknader, där det säljs till grossistpriser och där inte många turister hittar till. Bättre priser direkt med andra ord.

Örhängen jag köpte på en av wholesale-marknaderna.

Örhängen jag köpte på en wholesalemarknad. Kostade nästan gratis...

På tal om priser...

Prutningen

På marknaderna som de tre ovan kommer du behöva vara rejält taggad och förberedd att pruta. Du kommer att mötas med siffor som är så fel att klockorna stannar.

Du kanske tycker att det är ett ok pris med 2000 Yuan för en "Peak Performance" jacka men kom ihåg att det är en kopia, en riktigt dålig sådan. Var och en får ta ansvar för ifall de köper dessa kopior, mellanlandar du någonstans i Europa på hemvägen kan du råka illa ut ifall du har kopior i bagaget.

I början av din resa bör du lägga otroliga skambud. Försäljaren ska absolut inte gå med på ditt pris eller ens vilja diskutera med dig. Har de börjat förhandla med dig så har du redan lagt ett för högt pris och de kommer göra allt för att få dig att öka ditt bud. De kommer att sänka i stora summor för att få dig att öka i samma takt. Du ska då öka i storleken 1-5 yuan.

Bagage

När du bokar resan kan du från början försöka välja ett bolag som tillåter så mycket bagage som möjligt. Jag har för mig att China Airways tillåter 30 kg incheckat bagage men det måste var och en kolla upp.

Förslaget är att du åker dit med endast handbagage. Inuti din ryggsäck bör du ha packat en tom bag av bra kvalitet som du kan använda att checka in när du ska hem. Du kommer att shoppa i massor! (Eller du BÖR göra det i alla fall) ;)

Nyttiga länkar

Jag har ju samlat på mig en del länkar som jag återkommer till. Här kommer ett axplock på de jag tycker är bra.

Ok, det här är ett axplock om Peking och hur det är att resa på egen hand. Jag svarar gärna på frågor och kompletterar artikeln om intresse finns. För er som vill ha en mer detaljerad bild över mina kinaresor får gärna kika in på min blogg: Res shoppa dyk.

// Jessica

Anmäl
2009-04-25 22:14 #1 av: Oskar

Härlig reseberättelse!

Var själv i Peking för ett par år sedan och har bara positiva minnen.

Oskar

Anmäl
2009-04-26 02:36 #2 av: AndersE

Tack för bra artikel och fina tips. Det är över tio år sedan jag var där på ett kort besök. Bästa minnet är Förbjudna staden som jag tyckte var helt fantastisk!

 

 


Anmäl
2009-05-03 15:12 #3 av: Yaeko

Lät väldigt spännande :) Nu blev jag ju sugen på att åka dit!

Anmäl
2009-05-04 22:59 #4 av: Godsagare

#1,2,3

Tackar! Jag har ikväll träffat en väninna och berättat om min resa och varje gång jag talar om Peking så blir jag så sugen på att åka.

Jag siktar nog på att åka i höst igen, med mindre packning dit och mer planerad shopping med mig hem.

Det är lite synd att de höjt kostnaden för visum till Kina, jag hann med precis innan de höjde och nu ångrar jag att jag inte sökte visum för fler inresor direkt... Bara ifall att...

Men jag håller benkoll på billiga biljetter och nu när jag sett det "mesta" (läs tillräckligt för samvetet) i kulturväg så kan jag minimera resans längd om så blir tvunget till.

Jag mötte ju personer som åkte dit på en långhelg, SAS-personal som får åka billigt på restbiljetter... Tre dagar i hetluften funkar tydligen...

Hoppas som sagt på en resa igen i höst, förhoppningsvis får jag ett gäng väninnor med mig som också blivit sugna på att shoppa loss!

Anmäl
2009-05-06 13:43 #5 av: Eazyy

Åh vad härligt!
Jag var i Beijing i februari i år och jag måste absolut åka tillbaks någon gång :)

Anmäl
2009-10-06 18:20 #6 av: Meghan

 Åker till Peking och sedan Hainan den 18 Mars 2010. Ska bli en härlig upplevelse. Kul att läsa om dina resor.

 

Mvh Ann

Anmäl
2009-10-07 12:25 #7 av: Oskar

#6 Lyllo dig som får ut och resa! Kom gärna tillbaka hit sen och berätta hur resan var!

Oskar

Anmäl
2009-10-07 13:24 #8 av: Godsagare

Oh vad roligt!

Jag lusläser själv nätet och bloggar av andra som bor och lever i Peking. Planerar nästa resa dit men vet ännu inte när och hur länge jag blir där.

 

Hainan ska vara kinesernas Hawaii har jag hört, nyfiken på hur du upplever det!

 

Det är verkligen en stad man vill återkomma till!

Anmäl
2009-10-25 22:57 #9 av: RuiXue

Härlig tråd!

Var i Peking med min man och hans föräldrar i MajGlad Vart väl inte helt imponerad tyvärr, men kan kanske bero på att jag är van vid Shanghai och Suzhou som på nåt sätt känns både mer moderna och inte alls lika "turistanpassade". Är det en guide med flagga någonstans så brukar jag gå åt andra hålletOskyldig Så min fri zon i Peking blev tunnelbanan, silkstreet (toppenställe!), den stora shoppinggatan där Beijing Hotel ligger, och Ägget (operahuset) haha När jag var på muren så var vi på andra sidan vägen, så jag satt helt ensam på muren och tog kort på turisterna på andra sidanSkrattande

Kan dock tilläggas att min man är ifrån Suzhou och hans föräldrar bor där än (och pratar endast kinesiskaOskyldig) Så när jag är i Kina så bor jag och umgås endast med lokalbefolkningenSkrattande Det om något är en otrolig upplevelse! Jag har sett och gjort mycket som vanliga kinaresenärer aldrig får uppleva. Antar att man kan bli lite petig då också iochförsigSkäms

Får se om det blir fler turer till Peking. Blir det så ska jag absolut inte gå på några turistställen som typ Sommarpalatset, muren, Förbjudna staden (fast jag bara var utanför nu senast hehe), utan det blir det RIKTIGA Peking istället.

Jennie


Anmäl
2009-10-26 09:48 #10 av: Godsagare

Härlig berättelse!

Ruggig bild på muren du bjuder på...Flört

Själv repade jag av turistställena första gången jag var i Peking, senast tvingade jag mig iväg till OS-byn bara för att vara liiite kulturell innan jag for hem.

När jag var vid muren var jag vid muytiani (stavning?) och där fanns nästan inga turister alls. Skönt.

Om du har en man som är från Kina antar jag att du rest dit en hel del. Kan du även prata kinesiska?

 

Anmäl
2009-10-26 13:39 #11 av: RuiXue

???????Glad Man lär sig en del när man hör och ser språket dagligenGlad Jag läste en kurs i Lund också för 3 årsen, men minns inte mycket av det jag lärde migSkäms Men jag måste lära mig, annars kan jag inte kommunicera med mina svärföräldrarFoten i munnen

Hehe jo, är glad för att jag inte var en i mängden där hehe Minns jag rätt är det Badaling. Jag var på andra sidan vägen där lokalbefolkningen håller till för att gå på muren på helgernaSkrattande Förvisso var det mer svårgånget där jag var, men man slapp trängseln hihi Kommer dock inte ihåg vad det heter där jag varObestämd

OS arenorna var rätt häftiga att se tycker jag. Vi bodde på ett hotell alldeles bredvid i stort sett, så vi gick dit och tittade lite efter att ha pustat lite efter den 10timmar långa tågresan ifrån Suzhou. Det där jättehotellet som liknar en drake är riktigt häftigt också! Tog en hel del bilder på det haha

Kommer jag till Peking igen så blir det fler turer till Silkstreet och några fler liknande ställen som jag inte vart på än- bara vart på Silkstreet än så länge.

Nja, har faktiskt bara vart i Kina 2ggr hittills, men har däremot vart där i sammanlagt 7 veckor och bott med lokalbefolkningen så jag är inte precis någon turist när jag är där. Ska se om jag kan få göra teoriprovet nästa gång jag är i Kina så man kan börja köra lite också^^, Man måste ha ett annat visum än 3 månaders turistvisum för att få ta kinesiskt körkort, plus att man måste ha med sig ett kontrakt från sin bostad under uppehållet. Men det är nog inga problem om jag får grönt kort till Kina- har tänkt söka så snart som möjligt för att slippa alla visum ansökningar varje gång man ska iväg!

Bilden är ifrån "min sida vägen" på muren. Jag gick aldrig så högt upp pga ett dåligt knä, men så ser det ut iaf där jag varSkrattande

Jennie


Anmäl
2010-02-02 12:01 #12 av: agnesilund

Vill man fokusera på shopping finns det numera en användbar bok: Shopping i Peking av Kjell Andersson.

Anmäl
2010-02-12 17:13 #13 av: miasofia

När jag var i Peking 2002 så åkte jag skridsko inne i ett varuhus. Dom hade en skridskobana i bottenvåningen. Häftigt tyckte jag.

Anmäl
2010-02-12 21:24 #14 av: Godsagare

Jaha, då har jag bokat nästa resa till Peking!

19/3 åker jag och blir där ända till 5/4. Jag åker med SAS m kort stopp i Köpenhamn. 6100:- kostar biljetten och boende har jag fixat själv via hotelsbooking.com. Bor på ett hostel i 16 nätter, dubbelrum m privat badrum/wc för totalt 2080:- Då har jag faktiskt betalat för två personer!

Jag ska gå på en expat-mässa och säkert ta en fika eller middag med några bloggare som bor där.

Shoppa som en galning, åker väl dit tomhänt.

Så underbart det ska bli att få möta sommaren där!

Sitta på en Starbucks i solen m laptop och latte redo. Äta Pekinganka, sushi och annat underbart gott! Gå på SPA och bli omhändertagen.

 

Det är väl ingen som är avis va? *ler

 

Anmäl
2010-02-12 21:50 #15 av: AndersE

#14 Låter som att du kommer att få en kanonresa. Bra pris på såväl resa som boende!

Vi ser fram emot ett fylligt resereportage med fina bilder. Hör av dig till Oskar så hjälper han dig skriva en artikel...

Flört

 

 


Anmäl
2010-02-13 11:50 #16 av: RuiXue

Härligt det låterSkrattande

Jag och min man, och eventuellt mina föräldrar (försöker övertala mina föräldrar) ska till Suzhou i JuniGlad Ska bli skönt att åka hem igenSkrattande

Jennie


Anmäl
2010-02-13 11:59 #17 av: Oskar

Jo nog är man lite avis alltid. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.