Reseberättelser

Grönland

2009-09-08 20:17 #0 av: Oskar

Ett av mina drömresmål har alltid varit Grönland. Och i somras gjorde jag slag i saken och reste dit. Och jag ångrar mig inte!

Man kan ta sig till Grönland på flera olika sätt, jag valde vägen via Island. Fördelen med detta är att dels att man kan passa på att stanna någon dag i Reykjavik och dels att man får en vacker flygning tvärs över den grönländska inlandsisen. Flygturen över isen är en mäktig upplevelse, inlandsisen höjer sig till mer än 3000 meter över vattenytan och man flyger så pass nära att man kan se sprickor och bergstoppar som sticker upp.

Grönlands östkust.

Vi flög till Ilulissat som ligger vid det som kallas för Diskobukten. Ilulissat är det tredje största staden på Grönland med ca 4000 invånare. I Ilulissat finns allt man behöver även om utbudet är begränsat, till Grönland åker man inte för att shoppa eller hänga på barer. Ilulissat är en färglad stad, finns knappt två hus bredvid varandra som har samma färg. Om det är vackert eller inte är ju en smaksak.

 

Typiska grönländska hus.

På Grönland finns inga vägar annat än i de större byarna, dvs är du där på sommaren så är det båt, helikopter eller flygplan som gäller. Att ta sig runt är dock dyrt och avstånden är stora. Vi stannade hela tiden i Ilulissat och gjorde utflykter därifrån. Att vi valde Ilulissat beror på att det kanske är den staden som ligger bäst till om man vill uppleva det som de flesta förknippar med Grönland, nämligen is! Ilulissat ligger precis vid en ständigt kalvande glaciär, dvs du är i stort sett alltid omringad av isberg. Det är en mäktig känsla att titta ut genom hotellfönstret och se gigantiska isberg glida förbi!

Kvällsdimma.

Vi gjorde utflykter varje dag, och alla gånger utom en med båt. Det är en nästan overklig känsla att glida runt mellan isberg i en liten fiskebåt. Isbergen glider sakta genom vattnet, olika fort beroende på storlek, och ibland ger de ifrån sig kraftfulla knakande läten. En naturupplevelse som är svårslagen!


Isberg.

Isberg.

Isberg

Isberg

Isberg


Djurlivet är inte så rikt på Grönland vilken inte är så konstigt med tanke på det bistra klimatet. Finns en del fåglar och så kan man stöta på val och säl om man har tur. Nedan två knölvalar.

Knölvalar.


Vi besökte också en mindre by där vi fick pröva att äta traditionell grönländsk mat. Olika former av säl, val, ren och fisk serverades. Kan inte påstå att något av det var speciellt gott men det var kul att pröva. Och maten var inte framtagen bara för att vi var på besök utan det var verkligen mat som de äter till vardags. På bilderna nedan syns torkad val och valspäck.

Val

Val

Vi blev väl inte så mätta på ovantsående men kompenserade detta senare på hotellet.

Hamburgare

Vädret var inte så kallt som man kanske kan tro. Vi satt ofta ute och åt och det gick alldeles utmärkt att göra. Inga vantar och mössa utan räckte med en enkel tröja. Dock är det betydligt kyligare när man ger sig ut på vattnet, då är det många lager kläder som gäller.

Bomull

Grönland rekommenderas varmt till alla som gillar häftiga naturupplevelser. Även om det inte är gratis att resa dit så får man många minnen för pengarna.

Anmäl
2009-09-09 19:55 #1 av: Maja

Åh, wow! Det är ett av mina drömresemål också! Tack för en bra artikel!

Anmäl
2009-09-14 23:24 #2 av: AndersE

#0 Verkligen trevlig artikel. Jag skulle gärna resa dit!

Hur länge var ni där? Att det är dyrt att resa dit förstår jag, men var det även dyrt att bo och äta och göra utflykterna?

 

 


Anmäl
2009-09-15 10:21 #3 av: Oskar

Vi var där ca 5 dagar. Ganska lagom lång tid för oss som stannade i samma område hela tiden. Men Grönland är ju stoooort så vill man se fler delar så krävs det nog längre tid.

Att flyga dit är som du säger ganska dyrt om man räknar krona per flygtimme men å andra sidan tror jag du får mer upplevelser för pengarna än om du åker till tex Thailand.

Att äta och bo kostar ungefär som i Sverige, fast beroende på till vilken by du åker till så kan det ju vara svårt att anpassa kassan. Dit vi åkte fanns det kanske 3 olika hotell men på många ställen finns bara ett hotell och då får man ju ta det som bjud oavsett om det passar ens plånbok eller inte.

Utflykterna däremot upplevde jag däremot som ganska dyra. Varierar ju förståss beroende på typ av utflykt med en 5 timmars båttur med guide och lunch gick på ca 1300 kr tror jag.

Tycker absolut du ska resa dit!

Oskar

Anmäl
2009-09-15 17:25 #4 av: AndersE

#3 Tack!

Gissar att det är sommartid man ska åka?

 


Anmäl
2009-09-15 18:20 #5 av: Oskar

Jo det stämmer. Fast det finns även resor andra tider på året men då handlar det oftast om mer äventyrsinriktade turer med hundspann.

Oskar

Anmäl
2009-09-15 20:34 #6 av: Maja

Ungefär hur många graders värme var det? Nu blir det ju genast en förändring beroende på om det är sol eller moln, men hur ser det "normalt sett" ut? Fick du någon uppfattning om en cirka-temperatur under dagen?

Anmäl
2009-09-16 10:26 #7 av: Oskar

#6 Temperaturen är som du säger extremt beroende av om det är sol eller moln. Och också om du befinner dig till land eller till havs. Men när vi var på land och det var solsken (vilket det var mesta av tiden) så kunde vi sitta ute utan jacka. På morgonen när vi var ute t ill havs bland isbergen så var det dock kallt, då var det många lager kläder och dessutom insvepta i filtar.

Vet inte exakt vilken temperatur det var dock.

Oskar

Anmäl
2009-09-16 13:39 #8 av: Maja

Tack för svaret! Åh, nu är jag ruskigt sugen på att åka dit!

iFokusresa, någon? ;)

Anmäl
2009-09-16 18:04 #9 av: Oskar

#8 Ha ja grabbarna bakom iFokus kan väl bjuda alla oss till Grönland. :)

Anmäl
2009-09-16 21:11 #10 av: Maja

#9 - Frågar du? ;)

De kan ju också få följa med!

Anmäl
2009-09-17 10:29 #11 av: Oskar

:)

Anmäl
2009-09-30 13:30 #12 av: irode

Jag tycker absolut att alla skulle ha möjlighet att besöka Grönland. Själv var jag 6 år om att bli klar att lämna landet igen Flört. Vi bodde i Nuuk, men jag har besökt de flesta byarna nord om Nuuk och på östkusten.

En tur med Kystpassagerskibet kan varmt rekommenderas!

Vintertiden är faktisk också helt fantastisk. Julen firas med mycket ljus och lampor. Våren, när solen återkommer, är underbar. Sommaren plågas man av mygg - men kan njuta av solljus dygnet runt. Hösten med jakt på ren är ett kapitel för sig.

Ett problem är att man längtar tillbaka....

:-) Inge

 

Anmäl
2009-12-06 20:15 #13 av: Jonnis

Jag har också besökt grönland, helt fantastiskt!

 

Vart i Nuuk bodde du Irode?

Anmäl
2009-12-06 23:30 #14 av: irode

Vi bodde först tre år i Nuungarut på Nussuaq och sedan 3 år i ett radhus på Eqalugalinnguit (vid rondellen mellan Nuuk och Nuusuaq.

Just nu vid jultiden längtar man tillbaka till nordljus, snö, frisk luft - og alle lamporna i fönstren...

 

Anmäl
2009-12-07 11:10 #15 av: Oskar

Om ni har några bilder från Grönland så lägg gärna upp dem här! Kul att se.

Oskar

Anmäl
2009-12-07 11:41 #16 av: Jonnis

Jag bodde ungefär vid kyrkan i Nuuk :) I ett studenthus.

Anmäl
2009-12-07 11:49 #17 av: Jonnis

Jag vet inte riktigt hur man sätter in flera bilder i samma inlägg bara.

Anmäl
2009-12-07 12:15 #18 av: AndersE

#17 Man gör flera kommentarer med en bild i varje.

 


Anmäl
2010-09-25 02:51 #19 av: LenaR

Grönland står högt upp på min önskelista. Och nu blev min reslust ännu större!

Anmäl
2010-09-25 17:11 #20 av: Oskar

#19 Ja du ska absolut ta en tripp dit!

Anmäl
2010-10-06 16:40 #21 av: asvensso

Vilken underbar artikel! Gronland har varit pa listan i flera ar. Lite skrammande med avstanden. Paskon star ocksa pa listan men problemet dar ar att flyget inte gar sa ofta. Lite klaustrofobiskt.

Var pa Island for nagra ar sedan och fick verkligen mersmak av det intressanta landskapet och maten och manniskorna. Det godaste kaffet jag nagonsin druckit ar fortfarande pa en Kaffebarinn i Reykjavik. Kanske var det vattnet? Svart att fa riktigt gott och smakrikt bryggkaffe pa fik numera. En vattnig americano eller surt filterkaffe for det mesta.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.