2010-04-21 17:54 #0 av: Oskar

Vi erkänner, vi älskar Hongkong, ”Där öst möter väst”, ”Juvelen i Sydostasien”, ”Asiens världsstad”, Hongkong är allt det här, och mer. Det är Asiens ekonomiska stormakt och en startplats för nya och häftiga elektronikprylar. Staden ståtar också med en innovativ och pulserande filmindustri, utmärkt shopping, och icke att förglömma, ett suveränt utbud av mat!

Lägg därtill ett vidsträckt transportnät som tar dig från A till B snabbare än du kan säga Tsim Sha Tsui, så förstår du att varje del av Hongkong är redo att utforskas. Lämna därför ditt hotell i Hongkong bakom dig för dagen, och börja istället njuta av vad den här fantastiska staden har att erbjuda. Ta spårvagnen upp till Victoria Peak för att få en falks utsikt över staden, promenera längs "Avenue of Stars" i Victoriahamnen, bli fascinerad av Hongkongöns alla skyskrapor,  rumla runt i galenskapen bland Mongkoks alla marknadsstånd, eller beundra pandorna i Ocean Park. MEN kära vänner, det finns en plats ni inte får missa, en mycket, mycket speciell plats.

Lan Kwai Fong. Bara att säga namnet gör att det kittlar på tungan likt en mörk ale. Hongkongs berömda restaurang-och pubkvarter ligger alldeles i närheten av affärsdistriktet, men framstår oftast vara av en annan dimension. Med över 100 restauranger och barer uppradade längs kullerstensgatorna är det Hongkongs främsta plats att besöka för mat, drinkar och festande.

Från början var området avsett för blomsterförsäljare (Lan Kwai Fong betyder bokstavligen gata fylld med orkidéer och dofter), men moderniserades i början av 80-talet av den tysk-kanadensiske affärsmannen Alan Zeman. Han ville ha en plats att underhålla utländska klienter på och köpte därför en  av huvudbyggnaderna på torget. Denna gjorde han sedan om till ett antal västerländska restauranger som  tillsammans med ett par närliggande diskotek snart fick ryktet om sig att vara det nattliga innestället för turister, expats och affärsmän.

Det bästa sättet att ta sig till Lan Kwai Fong är att ta tunnelbanan till Central Station på Hongkongön, och sedan navigera sig genom folkvimlet till exit D2. Hitta sedan upp till D´Aguilar Street och fortsätt uppför backen. Börja gärna på eftermiddagen och promenera nerför kullerstenarna och kolla in de eleganta och trendiga butikerna. Fönstershoppa om du vill, ge efter om du måste. Titta in på en av de många pubarna för en sen eftermiddagsöl, eller sätt dig på en av de många uteserveringarna och njut av eftermiddagssolen och titta på folket som börjar strömma till.

HongKong Island
HongKong Island

Lukter kommer snart från överallt och uppmanar dig till att stilla dina begär. Det är dock ingen enkel uppgift med ett så digert urval. Självklart finns det ett överflöd av orientaliska alternativ med kinesiska, vietnamesiska, thailändska och japanska restauranger i närheten, men det finns också utsökta franska och italienska ställen, eller varför inte gå lös på en av de ryska, nordiska, australiensiska, spanska eller internationella restaurangerna som också finns i området.

Ätandet tar dig säkerligen en bit in på kvällen, och när du kliver ut ur restaurangen inser du att det trendiga lilla pubområdet nu har förvandlas till något helt annat. Du ser vackra människor överallt då kändisar, skådespelare och modeller nu har intagit scenen. Ljudet från högklackade skor mot kullerstenarna hörs likt en manisk metronom som desperat försöker hänga på den bultande basen från klubbarna. Lan Kwai Fong har plötsligt blivit en väldig gatufest som tar folk från klubb till pub i jakten på kvällens hetaste ställe för dans och mingel. När barerna börjar närma sig full kapacitet, flyttar festen ut på gatorna, som vid det här laget är avstängd från trafik. I slutändan är det gatufesten i sig själv som är den största attraktionen, där folk knyter nya bekanskaper och samtalar över en eller flera öl.

Det händer alltid något i Lan Kwai Fong.  Evenemangen avlöser varandra året om, och missar du gatufestivalerna runt Halloween kan du alltid komma på ett sprakande nyårsfirande vid årets slut, eller varför inte en av de många mat- och öl festivaler som hålls på somrarna. Vill du ha god mat, minnesvärda upplevelser, eller bara titta på folk, missa då för Guds skull inte Lan Kwai Fong på din resa.

Ett tack till Agoda för artikeln!