Reseberättelser

Helena åkte jorden runt!

2010-07-04 15:34 #0 av: [Malin]

Helena är 22 år och bor i Uppsala. I drygt ett och ett halvt år planerade hon tillsammans med en kompis en jorden runt-resa. De åkte i september förra året och kom hem i mars i år. Läs min intervju med henne här!

Hur kom tankarna upp om att resa jorden runt?
- Det var min kompis Malin som en dag bara sa att hon var sugen på att åka jorden runt och frågade om jag ville åka med. Så då blev det så. Ganska spontant fast ändå med en lång planering!

16596864_9519444.jpg

Foto från Phi Phi-öarna, Thailand

Låg det stor planering bakom resan?
- Vi planerade i kanske ett och ett halvt år innan vi åkte. Vi kom fram till att det kanske skulle gå på 100.000 allt som allt så om vi sparade 6000 i månaden ända tills vi åkte så skulle vi ha sparat ihop till det. Dessvärre blev resan lite dyrare, så det var tur att man hade lite extra cash. Vi hade räknat på mat och sovplats och lite shopping per dag och det vi inte hade räknat med från början var alla upplevelser vi skulle vilja göra under tiden; bada med delfiner, hoppa fallskärm osv.

Hur valde ni vilka länder ni skulle besöka?
- Vi började med att skriva ner vilka länder/städer vi ville åka till och jämförde våra listor och gjorde en plan utefter det. Den resplanen blev dock reviderad ett antal gånger tills vi kom fram till den bästa resan! Vi var också och pratade med ett resebolag som heter Kilroy som hjälpte oss med planeringen. Först hade vi tänkt att ta en tripp genom Europa innan vi började resan, men det var egentligen ingen idé, lika bra att börja stort på en gång. En Europaresa får man ta en annan gång!

Resan blev: Peking, Hong Kong, Thailand (Bangkok + diverse öar), Malaysia, Singapore, Australiens östkust, Nya Zeeland (båda öarna), Fiji, USA (LA, Las Vegas, San Fransisco, NY).
- Våran kontaktperson på Kilroy hade bokat alla flygningar åt oss så vi hade bestämda datum för när vi skulle vara var. Men vi fick även planera lite själva när vi väl var ute. T.ex. så landade vi i Bangkok och sen visste vi bara vilket datum vi skulle flyga från Singapore till Australien. Så hur vi tog oss där emellan var helt upp till oss. Det var väldigt skönt att ha bokat resan via Kilroy då de kunde bekräfta våra flyg åt oss osv.

17175670_545390.jpg

Foto från Christchurch, Nya Zeeland

Hur såg budgeten ut?
- Vi hade egentligen ingen budget, eller, jag skrev ner varje sak jag köpte och hur mycket det kostade för varje dag (imponerande va?), på det räknade jag ut ett snitt på hur mycket vi spenderade per dag och vad vi kunde dra ner på när vi väl kom på att "Oj oj, nu har det gått för mycket pengar igen". Då försökte vi snåla ett tag, men sen kom vi in i spenderarbyxorna igen. Det är ingen idé att hålla inne på pengar när man är ute sådär, resan gör man bara en gång i livet och vill man unna sig en Snickers en dag eller att äta ute istället för att äta nudlar så ska man göra det! Detsamma gäller om det är något man vill köpa, fast det kan ju inte bli så mycket shopping när man lever i en ryggsäck..

Vad tänkte ni på innan ni åkte?
- Att inhandla alla nödvändigheter, och att vi kan dela på saker. Båda behöver ju inte ha ficklampa och kniv och så, det räcker med en uppsättning. Vi tänkte också på att vaccinera oss. Det måste man göra i god tid innan, det räcker inte med att gå dit veckan innan och säga: "Hej! Jag ska åka jorden runt, vad behöver jag?", eftersom många vaccin måste tas i två omgångar.

16449796_9519348.jpg

Foto från Hongkong

Vilket land var mest spännande av de som besöktes?
- Det allra bästa landet av de alla är helt klart Nya Zeeland (Sydön). Så himla underbart. Gröna kullar, turkost hav, slingriga vägar, berg.. Den ön har allt! Pingviner, sälar, delfiner (vi simmade med tusentals vilda delfiner utanför Kaikoura! Det var alldeles underbart!).. jaa, you name it! Helt enkelt världens mysigaste ö!

Finns det något från resan som ni aldrig kommer att glömma?
- Det jag definitivt aldrig kommer att glömma är när vi hoppade fallskärm på Mission Beach i Australien. En helt underbar upplevelse. Att slänga sig ut ur ett plan typ upp i luften och sedan falla fritt utan skärm 5000 meter upp i luften i 60 sekunder och när skärmen sen fälls ut så kan man bara glida runt i luften och njuta! Vi hoppade över stora barriärrevet och landade sedan på stranden. Helt underbart! Och vilken adrenalinkick!

16690363_9519182.jpg

Foto från Australien

Har ni lärt er något av resan?
- Livet är kort, lev det och ha så roligt det bara går! Pengar är bara pengar, de kan man alltid tjäna ihop igen!

Har du några tips till andra som vill ge sig av på en lång resa?
- Oj.. svårt! Men är du sugen på att resa, RES BARA! Det är bara att sätta igång och spara pengar. För utan pengar kommer man ingen vart. Visst, jag och Malin levde lite mer som flashpackers istället för backpackers, så det går att göra en sån här resa "riktigt billigt" också, men att man då istället lägger mer pengar på upplevelser än på mat och sovplats. Dessutom kan man ju jobba längs vägen men tänk på att skaffa arbetsvisum i förtid i så fall - speciellt i Australien!

Läs mer om Helenas äventyr på Resdagboken!

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2010-07-05 20:54 #1 av: Oskar

Kul att läsa! Rest ganska mycket men någon jorden runt resa har det aldrig blivit. Ännu...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.