Annons:
Etikett3-europa-utom-sverige
Läst 3025 ggr
Oskar
8/20/07, 1:45 PM

Tallin

Har just bokat en tripp till Tallin. Har varit i de två andra baltiska huvudstäderna så lika bra att ta den tredje också. :) Någon som varit i Tallin? Tips på vad man bör se och göra?

mvh
Oskar

Annons:
Pia
8/30/07, 8:33 PM
#1

Japp varit där, kommer aldrig åka tillbaka. Tyckte inte alls om staden, stämningen eller maten… Det bästa var ett litet mysigt fik mittemot en vitlöksinriktad restaurang - med trist mat - men jag minns tyvärr varken namn eller precis var den låg…

Oskar
8/31/07, 1:21 AM
#2

Haha…det var ju precis vad man ville höra. :)

ElLobo
8/31/07, 11:08 AM
#3

Jag har varit där fyra år i rad nu, även om jag bara har haft en söndag ledig för utforskning av staden vid varje tillfälle, då jag resten av tiden har varit i Kautlaområdet ca 60 km sydost om Tallinn i samband med andra aktiviteter.

Men är man i Tallinn för första gången så ska man definitivt inte missa att promenera i gamla stan. En medeltida handelsstad och med på världsarvslistan. Många gamla hus och platser att titta på. Ett besök i tornet på Sankt Olaikyrkan (159 m hög, och den högsta byggnaden i världen fram till slutet av 1800-talet) kan kanske vara intressant för den som inte har svindel och som orkar gå uppför de smala trapporna ända upp. De har gjort en sorts plattform utanpå tornet nästan längst upp mot toppen. Därifrån har man utsikt över Tallinn och lite till.

Danske kungens trädgård och Domberget tycker jag också man kan promenera upp till. Det var där uppe danskarna fick sin flagga. Strax intill på en liten gata ligger en pub i källaren med uteservering, och utsikt mot den danska flaggan/skölden. Den är svår att hitta, med en helt anonym dörr och inga skyltar utanför, men ett klart bra ställe, tycker jag.

Restauranger och affärer finns många, speciellt souvenir- och antikaffärer. Bärnsten är mycket vanligt liksom krigssouvenirer (kulsprutor för 18 000 EEK (~10 800 SEK)). Själv tycker jag maten har varit mycket god, men smaken är ju olika. Priserna kan variera mycket och speciellt under sommaren är priserna höga p g a alla turister. Vissa restauranger är kanske lite överreklamerade, och det kan löna sig att ta andra tvärs över gatan. Senast åt jag på Peppersack (ungefär mitt emot Olde Hansa), och där kostade maten 175 EEK (~105 SEK)och ölen 50 EEK (~30 SEK). Men det finns både dyrare och billigare ställen.

Nere i hamnområdet ligger stora gallerior och varuhus samt många spritaffärer. Är man ute efter alkoholdrycker så ska man nog och jämföra priser mellan affärerna.

Tallinn har lite turistinformation på nätet. Där finns ännu mer fakta.

Oskar
8/31/07, 1:27 PM
#4

#1 o #3. Ni verkar inte ha samma smak när det gäller resmål. :) Men jag har varit i de andra baltiska huvudstäderna och jag gillade dem…skön mix mellan öst och väst.

mvh
Oskar

ElLobo
8/31/07, 1:43 PM
#5

Den estniska husmanskosten tycker jag är väldigt god, även när den är lagad i svenska och tyska försvarens gamla fältkök. Den är enkel på många sätt och de använder mycket egenproducerade varor (såsom grönsaker, gryn och potatis då detta är billigare än t ex pasta), men den smakar mycket. Visst finns det rätter jag inte har tyckt bra om, men det är inte för att den har varit dålig utan för att jag inte har tyckt om den medan andra har tyckt det var jättegott. Det är ju det här med vad man tycker om. Men, generellt sett så tycker jag att den estniska maten är bra.

Maten på de restauranger jag har ätit på är väl kanske mer av det slag som vi hittar på restauranger hemmavid, såsom biff, stek och fisk av olika slag, men även där har jag aldrig blivit besviken.

Pia
9/2/07, 1:22 AM
#6

Oj, verkligen inte mitt intryck, smaklöst och trist överlag tyckte jag - fascinerande hur olika det kan vara…:)

Annons:
Pia
9/2/07, 1:24 AM
#7

Och tja, det är verkligen inte ofta jag får ett helt negativt intryck av ett resmål, som det här. Så något är det som verkligen inte klickar rätt för min del. Usch nej, been there, done that, never again.

Oskar
9/2/07, 6:58 PM
#8

#7 Fast kan det inte vara att man reser i olika syften? Till Tallin åker jag tex inte för att äta god mat och sitta på mysiga caféer utan för att spana in brytningen mellan öst och väst… Ju mindre hemma jag känner mig desto bättre. :)

ElLobo
9/3/07, 2:03 PM
#9

#7: Nej, så kan det bli ibland. Bara en sådan enkel sak som att åka till Finland. Vi hade tidigare åkt till bl a Åbo, och tyckte det var jättebra. Så en gång beslöt vi att åka till Helsingfors istället, och naturligtvis blev vi besvikna. Mycket kan ju bero på tillfälligheter men så är det ju många gånger. Glad

Pia
9/5/07, 12:49 AM
#10

#8 Fats jag vill ha både och, huruvida maten är bra eller dålig är ju en stor del av en resa. Äta bör man, och då vill man ju äta acceptabelt…

#9 Och H-fors som är så charmigt…:)

Oskar
9/5/07, 12:02 PM
#11

#10 Ja klart man vill…fast det är nog en motsättning där…att hitta en mysig stad med god mat som dessutom är spännande och annorlunda.

Pia
9/5/07, 8:58 PM
#12

Men det är ju en utmaning, Oskar! :)

Upp till toppen
Annons: